Προς κατάργηση μία στις 5 δραστικές στη φυτοπροστασία

 26/07/2017 

Στην απόσυρση του 1/5 των υπαρχόντων δραστικών ουσιών στη φυτοπροστασία αναμένεται να οδηγήσει –σύμφωνα με σχετική μελέτη- η ψήφιση μέσα στους επόμενους μήνες των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών, προειδοποιεί ο ΕΣΥΦ.

Ειδικότερα, ο ΕΣΥΦ αναφέρει τα εξής:
«Τους επόμενους μήνες αναμένονται εξελίξεις με νέες νομοθεσίες, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να προσαρτήσει στο ήδη αυστηρό νομοθετικό περιβάλλον για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (φ/π).
Μελέτη που ανατέθηκε από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας στη συμβουλευτική εταιρεία Steward Redqueen, με βάση στοιχεία που παρείχαν οργανώσεις-μέλη της Copa Cogeca και τεχνικά ινστιτούτα, εξέτασε το συσσωρευτικό αντίκτυπο αν υιοθετηθούν οι νέες νομοθεσίες.
Οι συνέπειες αναμένονται να είναι δραματικές για την γεωργία της ΕΕ:
1. ασφυκτικό πλαίσιο εγκρίσεων φ/π, το οποίο θα αποσύρει το 1/5 των εγκεκριμένων δραστικών ουσιών.
2. η έλλειψη εργαλείων φυτοπροσταασίας αναμένεται να επιφέρει:
- μείωση αποδόσεων έως και 40% σε μεγάλες καλλιέργειες (π.χ. σιτηρά, αμπέλι κ.α.)
- μείωση αποδόσεων καλλιεργειών στην ΕΕ, έως και 7% για τα σιτηρά, 31% για το αμπέλι, 40% για την ελιά
-απώλειες 17 δισ. ευρώ της συνολικής κερδοφορίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων
-1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν
Το πρόβλημα εντείνεται περισσότερο σε ειδικές καλλιέργειες στις χώρες της ΕΕ, όπως μεταξύ άλλων το βαμβάκι για την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, ο ΕΣΥΦ ανέλαβε πρωτοβουλία για σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας από Έλληνες εμπειρογνώμονες, ώστε να αναδειχθούν οι πιθανές επιπτώσεις στη χώρα μας και να επικοινωνηθούν στις Εθνικές και Ευρωπαϊκές αρχές.
Η ομάδα εργασίας έχει εκπροσώπους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωπόνων και επαγγελματιών Γεωπόνων.
Οι καλλιέργειες που επιλέχθηκαν για να εξεταστούν οι επιπτώσεις αυτές στην Ελλάδα είναι: βαμβάκι, αμπέλι, ροδάκινο, μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, τομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευθούν».

πηγη:www.agronews.gr