Στην τελευταία έκθεσή της η Morgan Stanley εντάσσετα σόγια και καλαμπόκι στη "χρυσή τριάδα" των επενδυτικών επιλογών του 2013 -μαζί με το χρυσό-, διαβλέποντας ότι τα παγκόσμια αποθέματα των δύο αγροτικών προϊόντων εξακολουθούν να φθίνουν με σταθερούς ρυθμούς. Αυτό συμβαίνει λόγωτης μειωμένης φετινής παραγωγής στο βόρειο ημισφαίριο, κάτι που δεν φαίνεται να αλλάζει από την παραγωγή στο νότιο ημισφαίριο, αφού και εκεί οι καλλιέργειες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Έτσι οι τιμές αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς και ίσως και στο δεύτερο, αφού ακόμα κι αν η παραγωγή είναι ικανοποιητική, μέρος της θα χρησιμοποιηθεί για την αναπλήρωση των αποθεμάτων.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley ακόμη κι αν η παραγωγή καλαμποκιού και σόγιας είναι μεγάλη, θα χρησιμοποιηθείγια να αναπληρώσει τα μειωμένα αποθέματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλαμπόκι φιγουράρει στις "προτιμήσεις" και της Goldman Sachs, παρά την πρόθεση των παραγωγών για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 77 ετών.
Μάλιστα εκτιμάται πως στην αγορά των εμπορευμάτων θα παρατηρηθεί το φαινόμενο που ήταν κυρίαρχο από το 1980 έως και το 1990, όταν οι βραχυπρόθεσμες παραδόσεις των αγροτικών προϊόντων συνήθως κόστιζαν περισσότερο από τις μεσοπρόθεσμες, με αποτέλεσμα να ανταμείβονται οι επενδυτές που αγόραζαν εμπορεύματα.
«Καθώς τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη δείχνουν βελτίωση στο δεύτερο μισό του 2013, πιστεύουμε πως τα τρέχοντα θεμελιώδη στοιχεία θα διατηρήσουν τη στενότητα στην αγορά, μέσα από την έλλειψη αποθεμάτων, προκαλώντας έτσι μια ανοδική τάση στις αγορές των προθεσμιακών συμβολαίων και σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες», αναφέρει η έκθεση της επενδυτικής τράπεζας.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις εκτάσεις που θα σπαρθούν με καλαμπόκι στις ΗΠΑ την προσεχή άνοιξη, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες και σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν θα μπορούσαν άνετα να πιέσουν τις τιμές του καλαμποκιού στα 5 δολάρια το μπούσελ από τα 7,26 δολάρια που βρίσκεται τώρα. Σύμφωνα με την Goldman Sachs όμως οι τιμές του καλαμποκιού «είναι πολύ χαμηλές» και θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2013. Αυτό θα γίνει για να περιοριστεί ως ένα βαθμό η παγκόσμια ζήτηση που θα αποτρέψει την υποχώρηση των παγκόσμιων αποθεμάτων σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ακόμα όμως και μια μεγάλη παραγωγή, τόσο στο καλαμπόκι, όσο και τη σόγια, θεωρείται απαραίτητη για την αναπλήρωση των αποθεμάτων και οι πιέσεις που θα προκαλέσουν στην αγορά θα είναι ήπιες.
Σε περίπτωση μάλιστα που καταγραφούν υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία το επόμενο καλοκαίρι, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, τότε θεωρείται βέβαιο πως οι τιμές του καλαμποκιού θα διατηρηθούν στα 8 δολάρια το μπούσελ στο Χρηματιστήριο του Σικάγο και μετά το καλοκαίρι του 2013.
Αβεβαιότητα στο σιτάρι
Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές για την παραγωγή σιταριού την περίοδο 2013/14 ήδη καλύπτονται από σύννεφα αβεβαιότητας, καθώς στη βόρεια Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, οι φθινοπωρινές σπορές αντιμετώπισαν προβλήματα από τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις.
Την ίδια στιγμή η ξηρασία εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα στις ΗΠΑ και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. «Σε περίπτωση που η παραγωγή σιταριού είναι χαμηλή στο βόρειο ημισφαίριο το 2013, αυξάνεται ο κίνδυνος τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού να υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο», αναφέρει η έκθεση της Goldman Sachs. Τότε οι τιμές του σιταριού θα κινηθούν ακόμα πιο υψηλά, σημαντικά πιο πάνω από το καλαμπόκι, ώστε να μειωθεί η ζήτηση του προϊόντος σε επίπεδα που θα μπορέσει να καλύψει η μικρή προσφορά.
Σε νέα φάση οι επενδύσεις
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, οι υψηλές τιμές των δημητριακών προκάλεσαν αύξηση της προσφοράς και μείωση της ζήτησης, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται ο κύκλος των υψηλών τιμών. Βέβαια, σύμφωνα με την έκθεση της Morgan Stanley, «ναι μεν οι τιμές των εμπορευμάτων ακολουθούν κυκλική πορεία, ωστόσο η ελαστικότητα της προσφοράς και της ζήτησης, όπως και η διάρκεια που θα έχει ο κάθε κύκλος, ποικίλουν ανάλογα με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον». Γίνεται κατανοητό συνεπώς πως ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν μπορεί να έχει μια τόση απλοϊκή προσέγγιση. «Το στάδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η παγκόσμια αγορά των εμπορευμάτων, αποτελεί την αρχή για μια νέα φάση στον κύκλο επενδύσεων που ξεκίνησε στα εμπορεύματα στα τέλη της δεκαετίας του 1990», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζέφρεϋ Κιουρί, επικεφαλής του τμήματος έρευνας των εμπορευμάτων της Goldman Sachs.
Έτσι αντικρούει τις εκτιμήσεις αναλυτών που κάνουν λόγο για τέλος του κύκλου των επενδύσεων στα εμπορεύματα, υποστηρίζοντας πως τώρα ξεκινάει η φάση της.
iliapost.gr