Λίγο πριν να πέσουν οι υπογραφές ξαφνικό ενδιαφέρον Ιβάν Σαββίδη για τη ΣΕΚΑΠ

5/2/2013

Λίγο πριν να πέσουν οι υπογραφές ξαφνικό ενδιαφέρον Ιβάν Σαββίδη για τη ΣΕΚΑΠ Η επιστολή Σαββίδη προς το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα τελευταία στιγμή στην πώληση της ΣΕΚΑΠ. Όλο αυτόν τον καιρό ο μόνος υποψήφιος είναι η τουρκική Seba, η οποία από την πρώτη στιγμή έκανε γνωστή την πρόθεσή της να συνεργαστεί με Έλληνα εταίρο. Τον ρόλο αυτόν ανέλαβε τελικά η ΕΛΓΕΚΑ, η οποία θα συμμετάσχει σε κοινή εταιρία με την τουρκική επιχείρηση, που θα διεκδικήσει το 50,36% της Συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι σύντομα αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για την απόκτηση της ΣΕΚΑΠ, που κατέχει η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα, από την τουρκική «Seba dis Ticaret ve Nakliyat». Μάλιστα Seba και ΕΛΓΕΚΑ έχουν δεσμευτεί για άμεση αύξηση κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ, ενώ εγγυώνται για τη διατήρηση των σημερινών θέσεων εργασίας. Όμως τις τελευταίες ημέρες έγινε η επίσημη ανακοίνωση του Ιβάν Σαββίδη για τη ΣΕΚΑΠ, στην οποία ζητούσε χρόνο για να εξετάσει την οικονομική κατάσταση της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας. Πάντως σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με εκπροσώπους της τούρκικης εταιρείας, εμφανίστηκαν σίγουροι ότι η καπνοβιομηχανία είναι ζήτημα ημερών να καταλήξει στον όμιλό τους.
Η πιθανότητα να βρεθεί η ΣΕΚΑΠ σε τουρκικά χέρια, σε μια περιοχή που οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες, φαίνεται να προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό την τοπική πολιτική σκηνή.
Τα σενάρια φούντωσαν όταν πριν λίγες ημέρες, ο ίδιος ο Σαββίδης, μαζί με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Ζήση Βρύζα, βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της ΣΕΚΑΠ.
Όμως αν θέλει ο κ. Σαββίδης να πάρει την πλειοψηφία της ΣΕΚΑΠ, θα πρέπει να υποβάλει προς τον ειδικό εκκαθαριστή της ΑΤΕ ανέκκλητη προσφορά με εγγυητική επιστολή.
Το πρώτο βήμα έγινε με την επιστολή, που κατέθεσε στις 29 Ιανουαρίου 2013, γνωστοποιεί στο Υπουργείο Οικονομικών εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά της ΣΕΚΑΠ. Όπως επισημαίνει σε αυτή ζητάει πίστωση χρόνου, περίπου 4 εβδομάδων, για τον απαραίτητο οικονομικό και νομικό έλεγχο της εταιρείας, η ολοκλήρωση του οποίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εν συνεχεία υποβολή δεσμευτικής προσφοράς.

Η επιστολή, την οποία υπογράφει ο διευθυντής του ομίλου Agrokom ιδιοκτησίας Σαββίδη, κ. Σεργκέι Σαποτνίτσκι, αναφέρει τα εξής:
«Δια της παρούσας επιστολής, επιβεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας για την πραγματοποίηση της επένδυσής μας στην ΣΕΚΑΠ, με την εξαγορά του ποσοστού των μετοχών της εταιρείας, οι οποίες ανήκουν στην ΑΤΕBank.
Για την υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης, προχωρούμε στον απαραίτητο οικονομικό και νομικό έλεγχο της εταιρείας, η ολοκλήρωση του οποίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εν συνεχεία υποβολή δεσμευτικής προσφοράς εκ μέρους μας.
Η ολοκλήρωση του ελέγχου προσδιορίζεται περίπου στο χρονικό διάστημα των 4 εβδομάδων, με την απαραίτητη προϋπόθεση για την όσο το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωσή του, να είναι η συνεργασία των αρμοδίων φορέων της ελεγχόμενης εταιρείας και η παροχή ακριβών πληροφοριών για τα δεδομένα της εταιρείας».