Στενό κορσέ για τους Ευρωπαίους αγρότες προτείνει γερμανο-αμερικανική μελέτη

25/07/2013

Επέκταση της λιτότητας και στους Ευρωπαίους αγρότες, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση της αγροτικής πολιτικής προτείνει μια κοινή γερμανο-αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στις Βρυξέλλες και η οποία δεν αποκλείεται να είναι προάγγελος των αλλαγών που έρχονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Αφορμή για την παραπάνω μελέτη αποτέλεσαν τα υπέρογκα ποσά που ξόδεψαν τα κράτη μέλη της ΕΕ το 2010 (της τάξης των 23 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα προβλέπει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.) στον αγροτικό τομέα και τα οποία στην ουσία δεν φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν για τη βελτίωση της παραγωγής.

Το γερμανικό ίδρυμα Bertelsmann, το γερμανικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών - ZEW και το αμερικανικό ινστιτούτο ερευνών RAND-EUROPE πέρα από τους αγρότες επέκτειναν την έρευνά τους και σε τομείς όπως οι αμυντικές και διπλωματικές δαπάνες.

Πιο αναλυτικά:

Σύμφωνα με τους συντάκτες της γερμανο-αμερικανικής μελέτης, από τα ιδρύματα Bertelsmann-ZEW-RAND, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν έως και 33 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί κοντά στο 25% των ετήσιων δαπανών του επταετούς Κοινοτικού Προϋπολογισμού, σύμφωνα με το Capital.gr.

Είναι γεγονός ότι οι προτάσεις και οι δομικές αλλαγές που έρχονται σιγά – σιγά στο προσκήνιο ουσιαστικά προετοιμάζουν το έδαφος για τις προεργασίες που γίνονται στις Βρυξέλλες για ρηξικέλευθες αλλαγές στους κόλπους της ΕΕ αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές.

Τρόποι εξοικονόμησης επιπλέον χρήματα από τους ευρωπαϊκούς κρατικούς προϋπολογισμούς με βάση τη γερμανο-αμερικανική μελέτη:
  • Αναδιοργάνωση των κρατικών δαπανών για την αγροτική παραγωγή. Τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. ξόδεψαν το 2010 περίπου 23 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα προβλέπει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. Ωστόσο, πουθενά δεν φαίνεται σε τι ωφέλησαν αυτές οι παραπάνω δαπάνες στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής. Το μόνο που φαίνεται να έγινε ήταν η κάλυψη πολιτικών και οικονομικών παραμορφώσεων που υπάρχουν σε κάθε χώρα.
  • Μεγαλύτερη ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων. Θα μπορούσαν  να εξοικονομηθούν ετησίως από 3 έως 9 δισ. ευρώ, εάν μειωνόταν ο αριθμός των στρατιωτών των κρατών - μελών της Ε.Ε. από τις 890.000 που είναι σήμερα στις 600.00.
  • Κοινή διπλωματική αντιπροσώπευση των κρατών - μελών της Ε.Ε. στις μη ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από  420 εκατ. ευρώ έως 1,3 δισ. ευρώ ετησίως.

Το γερμανικό ίδρυμα Bertelsmann, το γερμανικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών - ZEW (υποστηρίζεται από το κρατίδιο της Βάδης-Βυτεμβέργης) και το αμερικανικό ινστιτούτο ερευνών RAND-EUROPE (υποστηρίζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ) αναμετρώνται με δύο «καυτά», ερωτήματα: 
  1. Μπορεί η Ε.Ε. να βοηθήσει τα κράτη - μέλη της να γλιτώσουν χρήματα;
  2. Οι  δαπάνες της Ε.Ε. αυξάνουν, τελικά, την προστιθέμενη αξία της ευρωπαϊκής οικονομίας;

Τα ερωτήματα αυτά γίνονται ολοένα και πιο πιεστικά για τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς οι περικοπές των τελευταίων τριών χρόνων στα εισοδήματα των «συνήθων υπόπτων»  (π.χ. μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων) δείχνουν να έχουν φτάσει στα όρια τους, ενώ την ίδια στιγμή ορισμένες άλλες κοινωνικές κατηγορίες οι οποίες λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση μοιάζουν σχεδόν... ανέμελες. Παράλληλα, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν φαίνεται με κανένα τρόπο να ανακάμπτει δυναμικά.

Πολλοί έχουν μιλήσει γι’ αυτή την μεγάλη «ανισομέρεια» στην κατανομή των βαρών της κρίσης και την αναποτελεσματικότητα των κρατικών δαπανών. Ωστόσο για πρώτη φορά επιχειρείται μία εμπειρική μελέτη που να αφορά τα παραπάνω ζητήματα.  Τα παραπάνω think tank (Bertelsmann, ZEW, RAND-EUROPE) μέτρησαν –στην κυριολεξία– το χρηματικό όφελος (33 δισ. ευρώ ετησίως) που θα είχαν οι προϋπολογισμοί των κρατών – μελών της Ε.Ε. από μια στοχευμένη περικοπή διαφόρων «ανελαστικών» δαπανών, όπως πχ στην Αγροτική πολιτική, την Άμυνα και τη Διπλωματία.

Και δεν είναι οι μόνο αυτοί οι τομείς όπου φωλιάζουν «ανελαστικές» κρατικές δαπάνες, απλά όπως λένε οι ίδιοι οι συντάκτες της μελέτες, πήραν ορισμένες case studies (μελέτες περιπτώσεων) προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι δυνατή η περικοπή κρατικών δαπανών χωρίς να μειωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών που αυτές προσφέρουν...

«Περισσότερη Ευρώπη» στην ενιαία αγορά ζητούν οι Βρετανοί

Επιπλέον, την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Κομισιόν και τον άμεσο έλεγχο της ΕΕ σε ζητήματα αγοράς για τη διατήρηση μιας ισχυρής ενιαίας αγοράς, ζητά με έκθεση της η βρετανική κυβέρνηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 22 Ιουλίου.

Η «Αξιολόγηση για την ισορροπία των αρμοδιοτήτων» του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει τη σχέση της χώρας με την ΕΕ ύστερα από διαβουλεύσεις με επιχειρήσεις, ινστιτούτα, ακαδημαϊκούς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Οι συστάσεις της Αξιολόγησης θα αποτελέσουν το θεμέλιο των προσπαθειών του Βρετανού Πρωθυπουργού David Cameron για να επαναδιαπραγματευθεί την θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ σε περίπτωση που επανεκλεγεί στις επόμενες εκλογές που θα λάβουν χώρα πριν τις 7 Μαΐου του 2015.

Ο Cameron έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας του στην ΕΕ εάν κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου δημοσιεύθηκαν οι πρώτες εκθέσεις της Αξιολόγησης, που καλύπτουν μια επισκόπηση στην ενιαία αγορά, την υγεία, την ανθρωπιστική βοήθεια, την εξωτερική πολιτική, την υγεία των ζώων, την ασφάλεια τροφίμων και τη φορολογία.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι «περισσότεροι παρατηρητές και πράγματι, από τα περισσότερα στοιχεία που συλλέχτηκαν για αυτή την έκθεση», έδωσαν θετική εντύπωση για τον αντίκτυπο της ενιαίας αγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο η έκθεση υπογράμμισε δύο δυνητικούς κινδύνους για την ενιαία αγορά που προκύπτουν από την μεγαλύτερη οικονομική και νομισματική ένωση εντός της ευρωζώνης.

 «Η ενιαία αγορά θα μπορούσε να κατακερματιστεί, εάν η ευρωζώνη εξελιχθεί σε μια ξεκάθαρη πολιτική οντότητα, ή εάν κυριαρχηθεί από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης», τονίζει.

Αλλαγές στα θεσμικά όργανα της ΕΕ
Η καθιέρωση μιας πιο πανευρωπαϊκής επιβολής της νομοθεσίας για την ενιαία αγορά αποτελεί μία από βασικές ιδέες της έκθεσης. «Η μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων [από τα εθνικά όργανα επιβολής της νομοθεσίας] σε ένα ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο θα βελτίωνε τη συνοχή και ως εκ τούτου θα αύξανε το βαθμό της ολοκλήρωσης», προσθέτει.

Άλλες δομικές αλλαγές στην ΕΕ περιλαμβάνουν την σύσταση ενός Συμβουλίου για την Ενιαία Αγορά, τον διαχωρισμό των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της ενιαίας αγοράς στην Κομισιόν καθώς και τη θέσπιση μιας νέας αρχής για την ενιαία αγορά.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ που προέρχεται από το Συντηρητικό Κόμμα, William Hague, χαιρέτησε την δημοσίευση της έκθεσης λέγοντας: «Σε μερικές περιπτώσεις, επιβεβαιώθηκαν και απεικονίστηκαν αυτά που ήδη πιστεύουμε. Σε άλλες, δόθηκαν νέα στοιχεία και αντιλήψεις στη σχέση μας με την ΕΕ».

Ωστόσο κάποιοι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, απέρριψαν τα ευρήματα της έκθεσης.

Ο Peter Bone είπε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να οδηγήσει τους Συντηρητικούς στο να εγκαταλείψουν τον συνασπισμό και να επιδιώξουν μόνο τον επαναπατρισμό αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες.

Οι κυβερνητικοί εταίροι του Συντηρητικού Κόμματος, οι φιλοευρωπαίοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, τόνισαν ότι η έκθεση ουσιαστικά υποστηρίζει την πολιτική τους στάση.

Αναφερόμενη στις προτάσεις της Ιαπωνίας στην αξιολόγηση, η ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Fiona Hall είπε: «Το Τόκιο προειδοποίησε ότι οι ιαπωνικές επενδύσεις, που στηρίζουν 130,000 θέσεις εργασίας, εξαρτώνται από το να παίξει η Βρετανία σημαντικό ρόλο στην ΕΕ. Αυτή η έκθεση δείχνει πώς η συμμετοχή μας στην ΕΕ στηρίζει το εμπόριό μας τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο».

Αναμένεται θερμό ντιμπέιτ
Η Hall τόνισε ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες «έχουν καταστήσει σαφές πως η αξιολόγηση για την ισορροπία των αρμοδιοτήτων Βρυξελλών-Λονδίνου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως λίστα με ψώνια σχετικά με τις αρμοδιότητες που πρέπει να επαναπατριστούν από τις Βρυξέλλες».

Ο καλύτερος τρόπος να γίνουν μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε, είναι «να οικοδομήσουμε συμμαχίες με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, και όχι να τους αποξενώνουμε απαιτώντας μονομερείς εξαιρέσεις».

(Με πληροφορίες από capital και euractiv)




Πηγή: www.agronews.gr