Προ διλημμάτων βρίσκεται ακόμη μια φορά η κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος που λέγεται έλλειμμα λογαριασμού ΑΠΕ.
Οι παραγωγοί μένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, το έλλειμμα του
λογαριασμού δεν αποκλιμακώνεται με τους ρυθμούς που είχαν υπολογιστεί,
ενώ από την άλλη θα πρέπει να ληφθούν σύντομα αποφάσεις για διορθωτικές
κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να κλείσουν οι «τρύπες» του
λογαριασμού ΑΠΕ.Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές των παραγωγών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εχθές ο ΛΑΓΗΕ έδωσε εντολή στις τράπεζες για την εξόφληση παραγωγής Μαρτίου 2103 σε 320 μεγάλους παραγωγούς και Απριλίου 2013 για 7.260 παραγωγούς με εγκαταστάσεις έως και 160 κιλοβάτ, εφ΄όσον οι τελευταίοι είχαν λαμβάνειν έως και 4.000 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι η καθυστέρηση στις πληρωμές έχει υπερβεί το εξάμηνο και κινείται πλέον σε επίπεδο επταμήνου – οκταμήνου, ενώ δύσκολα θα επιτευχθεί η πληρωμή του Μαΐου το 2013, εκτός και αν ο ΛΑΓΗΕ εισπράξει επιστροφές ΦΠΑ από το υπουργείο Οικονομικών ύψους περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που προωθείται αρμοδίως. Ήδη τα χρωστούμενα στους παραγωγούς πλησιάζουν τα 900 εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει καταγγείλει ο ΣΠΕΦ.
Πολλοί δε παραγωγοί, κυρίως φωτοβολταϊκών, οι οποίοι αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι τις πληρωμές δόσεων δανείων που έχουν λάβει για την επένδυση και τις καταβολές ΦΠΑ, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, ενώ απειλούνται και προσωπικά περιουσιακά τους στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μέρος των παραγωγών φωτοβολταϊκών υπό τον ΣΠΕΦ, την προσεχή Δευτέρα πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΚΑ.
Από την άλλη πλευρά η εξέλιξη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ, έστω και αν αυτό αυξάνει με πιο βραδείς ρυθμούς απαιτεί άμεσες λύσεις καθώς τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται, δηλαδή 500 εκατομμύρια τον Οκτώβριο, απαιτούν άμεσες λύσεις.
Ήδη συζητείται η κατάθεση πρότασης στην τρόικα ώστε να επιτρέψει παράταση του χρόνου για το μηδενισμό του ελλείμματος, καθώς ισχύει η μνημονιακή υποχρέωση ότι αυτό πρέπει να γίνει ως το τέλος του 2014. Ωστόσο αφ΄ ενός η πρόταση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτή, ενώ από την άλλη το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά, το οποίο ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τις μειωμένες εισπράξεις του ΕΤΜΕΑΡ μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού, δεν είναι σίγουρο ότι θα θεραπευτεί το 2014.
Μία από τις λύσεις που συζητούνται είναι νέα αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, την οποία ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αντέχει η κυβέρνηση πολιτικά, ιδίως ενόψει των εκλογών του Μαΐου και μεγάλη μερίδα των καταναλωτών, ιδίως όταν η προηγούμενη αύξηση του τέλους επιβλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Έτσι το πρόβλημα παραμένει και αναζητεί πολιτική λύση...
(Μ. Καϊταντζίδης, Euro2day, 29/11/2013
πηγη: www.paseges.gr