Ώθηση στις εξαγωγές των δημητριακών δίνει η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

29/11/2013

Κατσένιος Νίκος
Ανατροπές στις ευαίσθητες ισορροπίες του διεθνούς εµπορίου δηµητριακών έχει προκαλέσει η πρόσφατη υποχώρηση του ευρώ σε σύγκριση µε το δολάριο, µε αποτέλεσµα να ευνοούνται οι εξαγωγές µαλακού και σκληρού σιταριού, τη στιγµή που γίνονται «ακριβότερες» οι εισαγωγές καλαµποκιού.

Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της γαλλικής Strategie Grains, οι εξαγωγές σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι υψηλότερες κατά 1,6 εκατ. τόνους, σε σύγκριση µε τις αρχικές εκτιµήσεις, φτάνοντας τους 23,7 εκατ. τόνους την εµπορική περίοδο 2013-2014, µια σηµαντική αύξηση κατά 5 εκατ. τόνους σε σύγκριση µε την περσινή χρονιά. Παράδειγµα αποτελεί η πρόσφατη ανοιχτή δηµοπρασία που πραγµατοποίησε η Γενική Αρχή Προµήθειας Εµπορευµάτων της Αιγύπτου (Gasc), η οποία αγόρασε τελικά γαλλικό σιτάρι στα επίπεδα των 284 δολαρίων ο τόνος (210 ευρώ ο τόνος).

Να σηµειωθεί πως συνήθως αυτή την περίοδο στις εξαγωγές κυριαρχεί το ρωσικό σιτάρι, ωστόσο η φετινή χαµηλή ποιότητα έχει κρατήσει υψηλά τις τιµές για τις ποιότητες που εξάγονται, σύµφωνα µε τον εκτελεστικό διευθυντή της SovEcon Αντρέι Σιζόφ.

Μάλιστα σε πρόσφατη έκθεσή της, η ρωσική εταιρεία αναλύσεων, αναφέρει πως αναµένει περαιτέρω µείωση των εξαγωγών της Ρωσίας, «καθώς οι εγχώριες τιµές είναι πολύ υψηλές και οι εξαγωγές δεν είναι συµφέρουσες».

Όσον αφορά το καλαµπόκι, το αγοραστικό ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών οίκων παραµένει ιδιαίτερα ισχυρό. Η υποχώρηση της αξίας του ευρώ όµως περιόρισε τη δύναµη των αγοραστών για εισαγωγές, µε ανοδικές τάσεις στην εγχώρια αγορά. Όπως αναφέρει η Strategie Grains στις προβλέψεις της, η ευρωπαϊκή παραγωγή καλαµποκιού θα είναι χαµηλότερη κατά 100.000 τόνους, στους 64,8 εκατ. τόνους, λόγω χαµηλότερης παραγωγής σε Γαλλία, Γερµανία και Ιταλία. Παράλληλα η ΕΕ θα χρειαστεί να αυξήσει τις εισαγωγές της κατά 300.000 τόνους, στα 10 εκατ. τόνους.

Καθοριστική εκτιµάται ότι θα είναι η επίδραση των κινεζικών εισαγωγών καλαµποκιού φέτος, καθώς από τον Οκτώβριο σηµειώνεται µια συστηµατική ροή προϊόντος προς τις κινεζικές βιοµηχανίες ζωοτροφών. Σύµφωνα µε το USDA, η Κίνα εκτιµάται πως θα πραγµατοποιήσει εισαγωγές ρεκόρ ύψους 7 εκατ. τόνων καλαµποκιού κατά την εµπορική περίοδο 2013-2014, σηµαντικά υψηλότερη ποσότητα από την περσινή που διαµορφώθηκε στους 5,23 εκατ. τόνους. Τέλος, η Κίνα βρίσκεται στην τρίτη θέση της παγκόσµιας κατάταξης µε τους σηµαντικότερους εισαγωγείς της παγκόσµιας αγοράς, παρά το γεγονός πως έως το 2010 ήταν µια καθαρά εξαγωγική χώρα.

Χοίρειο και βόειο διορθώνουν προσωρινά
Μετά από αρκετές εβδοµάδες ανοδικής ώθησης, διορθωτικά κινήθηκαν οι τιµές στο χοιρινό και το βόειο κρέας στις τελευταίες χρηµατιστηριακές συνεδριάσεις. Σύµφωνα µε στοιχεία του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA), η αξία των εξαγωγών βοδινού των ΗΠΑ αναµένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα ρεκόρ του 2012 (5,51 δισ. δολαρίων).

Μάλιστα το Σεπτέµβριο οι εξαγωγές βοδινού των ΗΠΑ σηµείωσαν αύξηση της τάξης του 16% στην Ιαπωνία, 56% στο Μεξικό, 182% στο Χόνγκ Κόνγκ. Αντίστοιχα, οι χρηµατιστηριακές τιµές των βοοειδών διαµορφώθηκαν στα 131,85 σεντς ανά λίµπρα για παράδοση τον ∆εκέµβριο.

Στο χοιρινό οι τιµές κινήθηκαν επίσης διορθωτικά, ωστόσο η παγκόσµια ζήτηση εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Πλέον οι τιµές για το χοίρειο κρέας στα συµβόλαια του ∆εκεµβρίου διαµορφώνονται στα 85,77 σεντς ανά λίµπρα, ωστόσο αξίζει να σηµειωθεί πως τα επόµενα συµβόλαια διαµορφώνονται σε σηµαντικά υψηλότερα επίπεδα. Χαρακτηριστικό είναι, για παράδειγµα, τα συµβόλαια του Ιουνίου του 2014, των οποίων η τιµή φτάνει στα 98,60 σεντς ανά λίµπρα. Τέλος, όσον αφορά το κοτόπουλο, οι τιµές του διαµορφώνονται στα 94,80 σεντς ανά λίµπρα.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Πηγή: www.agronews.gr