«Χρυσορυχείο» για την αγορά εμπορευμάτων η συλλογή αγροτικών δεδομένων

10/04/2014

Προς το παρόν, μόλις το 14% των αγροτών χρησιμοποιεί τέτοια τεχνολογία ακριβείας, όμως στο μέλλον αναμένεται να εκτοξευθεί η χρήση.Κοντονής Γιώργος
H αξία της γεωργικής γης και η αγορά εμπορευμάτων, ενδέχεται να επηρεαστούν άμεσα από τη δεξαμενή δεδομένων της John Deere, σε συνεργασία με Monsanto και Du Pont, από τα μεγάλα αγροκτήματα της Αμερικής.

Προς το παρόν, μόλις το 14% των αγροτών χρησιμοποιεί τέτοια τεχνολογία ακριβείας, όμως στο μέλλον αναμένεται να εκτοξευθεί η χρήση.
Όσο οι κολοσσοί της αγροτικής τεχνολογίας ρίχνουν χρήματα στη συλλογή δεδομένων και αναλυτικών εργαλείων, τόσο αυξάνεται ο ενθουσιασμός όμως και η ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχουν σε αγρότες και χρηματιστές.
Τα δεδομένα αυτά αφορούν τη μέτρηση σποράς, την απόδοσή και το κόστος εκμετάλλευσης γεωργικής γης, ενώ αναμένεται η θέσπιση εθνικών κανονισμών για τη χρήση τους, σε συνάντηση των τριών εταιρειών (John Deere, Monsanto, Du Pont) οι οποίες ελέγχουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της αγοράς καλαμποκιού στις ΗΠΑ.
Ενώ δεν υπάρχουν ακόμα τεκμηριωμένες περιπτώσεις κατάχρησης των δεδομένων, έχει δημιουργηθεί η ανάγκη για μεγαλύτερη ασφάλεια στις συμφωνίες παραγωγών – εταιρειών, όπως επίσης και για ‘’θέσπιση νομοθεσίας και οδηγιών για τη προστασία των προσωπικών δεδομένων’’ όπως σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ford, Alan Mulally.
Προς το παρόν, μόλις το 14% των αγροτών χρησιμοποιεί τέτοια τεχνολογία ακριβείας, όμως στο μέλλον αναμένεται να εκτοξευθεί η χρήση.
Η John Deere από τη πλευρά της δηλώνει πως τα εργαλεία ακριβείας που κυκλοφορεί, θα αποτελέσουν τον καταλύτη για τον διπλασιασμό του μεγέθους της από 25δις στα 50 δις δολάρια, έως το 2018.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Monsanto, η οποία υπογράμμισε την αφοσίωσή της στα εργαλεία ανάλυσης, αγοράζοντας την εταιρείας άντλησης καιρικών δεδομένων Climate Corporation τον Οκτώβριο, ενώ την περιέγραψε ‘’το εισιτήριό της για μία αγορά ύψους 20 δις.’’
Οι εταιρείες επιμένουν πως ως στόχο έχουν να βοηθήσουν τους αγρότες και υπογραμμίζουν πως οποιαδήποτε περίπτωση κατάχρησης θα τους προκαλούσε μεγαλύτερο κακό παρά καλό, καθώς ‘’θα χάσουν την εμπιστοσύνη των αγροτών.’’
Όπως και να έχει όμως, για χρηματιστές εμπορευμάτων ή για μια επενδυτική τράπεζα, μια μεγάλη δεξαμενή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το πόσα στρέμματα σόγιας φύτευσαν οι αγρότες των ΗΠΑ ή, αν οι αποδόσεις καλαμποκιού στην Αϊόβα ξεπέρασαν τα αναμενόμενα θα μπορούσε να είναι πραγματικά «χρυσορυχείο».
Αν τελικά αποδειχθεί πως η δεξαμενή δεδομένων μπορεί να διαμορφώσει την αγορά, τότε οι αγρότες είναι σίγουρο πως θα ζητήσουν κομμάτι από την «πίτα».



Πηγή: Reuters