7/7/2014
Τη διοργάνωση μιας σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων σε βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας για την στήριξη του προϊόντος, ενόψει των δυσμενών εξελίξεων που φέρνει η νέα ΚΑΠ για τον άλλοτε ελληνικό «λευκό χρυσό»,αποφάσισε η Διεπαγγελματική Βάμβακος, που συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη, στη Λάρισα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Δοντάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκιστών και Εξαγωγέων και μέλος της Διεπαγγελματικής, «είναι κάτι που ενώ το γνωρίζαμε εδώ και αρκετό καιρό δεν είχαμε μέχρι σήμερα ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα αυτό. Η μεταφορά των ιστορικών δικαιωμάτων της αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης στη λογική της στρεμματικής ενίσχυσης (ενιαία ενίσχυση) και η συμμετοχή αγροτικών εκτάσεων που μέχρι σήμερα δεν ανήκαν στο σύστημα (όπως οι δενδρώδες καλλιέργειες και οι βοσκότοποι) σημαίνει αυτομάτως ότι η «πίτα» μοιράζεται σε περισσότερα άτομα, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε σημαντική μείωση των ενισχύσεων».
Από το 2004 μέχρι σήμερα η αποσυνδεδεμένη ενίσχυση δίνονταν με βάση τα ιστορικά δικαιώματα του κάθε παραγωγού. Με τη νέα ΚΑΠ και στο πλαίσιο σύγκλισης των Περιφερειών της Ε.Ε. αποφασίστηκε η αποσυνδεδεμένη να δοθεί εκτατικά και όχι βάση δικαιωμάτων. Αυτό για μια καλλιέργεια που έχει αυξημένο κόστος παραγωγής σε σχέση με άλλες καλλιέργειες (π.χ. αυξημένα τιμολόγια ΔΕΗ, πετρέλαιο, λιπάσματα και φάρμακα για την αντιμετώπιση ασθενειών κλπ) έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις. Τα στελέχη της Διεπαγγελματικής Βάμβακος (συνεταιριστές και εκκοκκιστές) με αφορμή τις αλλαγές αυτές κάνουν λόγο για σφοδρή αναδιανομή του εισοδήματος στη Θεσσαλία και για σοβαρά προβλήματα που θα προκληθούν σε περιοχές, όπου κυριαρχούσε το βαμβάκι (Φάρσαλα, Πλατύκαμπος κ.α.).
Όπως επισημαίνει ο κ. Δοντάς, «ο παραγωγός του κάμπου της Θεσσαλίας που καλλιεργούσε βαμβάκι, καλαμπόκι, ντομάτα ή τεύτλα, θα χάσει κατά μέσο όρο περίπου 40 ευρώ το στρέμμα από τη μείωση της ενίσχυσης. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προσθέσουμε και την απώλεια περίπου 40 ευρώ το στρέμμα από τη λήξη του προγράμματος κατά της νιτρορύπανσης, αφού χάθηκε η ευκαιρία χρηματοδότησης από τα ταμεία της ΕΕ λόγω διαφοροποιημένης κατανομής. Άρα για τον Θεσσαλό βαμβακοπαραγωγό μιλάμε για μια συνολική απώλεια εισοδήματος της τάξης των 80 ευρώ το στρέμμα. Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να αναπληρώσουμε αυτό το ποσό. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να στραφεί ο αγρότης σε χαμηλής απόδοσης καλλιέργειες (όπως τα δημητριακά), που θα έχει σαν αποτέλεσμα σοβαρή συρρίκνωση του ΑΕΠ σε πολλές περιοχές της χώρας. Υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί και η ελληνική παραγωγή βάμβακος παρά τη διατήρηση της συνδεδεμένης με την παραγωγή ενίσχυσης. Το συμπέρασμα της πρόσφατης συνάντησης της Διεπαγγελματικής ήταν ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τους παραγωγούς για το πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μεταποιητές και παραγωγοί σε κοινές δράσεις με στόχο την αναπλήρωση των εισοδημάτων τους. Αν δεν προχωρήσουμε σε συνεργασία μεταξύ μας θα οδηγηθούμε σε σοβαρή συρρίκνωση του αγροτικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια».
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διεπαγγελματικής τέθηκαν και κάποιες προτάσεις για την στήριξη της παραγωγής βάμβακος, όπως η δημιουργία ενός δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων, στο οποίο θα έχει δεσπόζουσα θέση και το ελληνικό βαμβάκι. «Αυτή τη στιγμή περιμένουμε τα χρηματιστήρια του Μιλάνου, της Σμύρνης, ή ακόμη και της Νέας Υόρκης, να δημιουργήσουν μια τάση τιμής για να αποφασίσει ο παραγωγός ή ο μεταποιητής για το αν θα προχωρήσει ή όχι σε αγοραπωλησία», τονίζει ο κ. Δοντάς και προσθέτει: «αυτό θα μπορούσε σε μικρότερη κλίμακα να γίνει και στην Ελλάδα. Σταδιακά θα μπορούσε να υπάρξει μια καλύτερη συναίσθηση της αγοράς, για να μπορέσουμε υπό τις κατάλληλες συνθήκες να βάλουμε τον κλάδο στη λογική της συμβολαιακής γεωργίας».
Εν κατακλείδι, η Διεπαγγελματική συνιστά ψυχραιμία και υπομονή στους βαμβακοπαραγωγούς, να μην προχωρήσουν σε σπασμωδικές κινήσεις και να έχουν εμπιστοσύνη στις ενέργειες του οργάνου, καθώς κοινή πεποίθηση όλων των ανθρώπων της ελληνικής αγοράς είναι ότι το βαμβάκι θα πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο. Αναλυτικότερα αποφασίστηκαν οι παρακάτω ενέργειες:
- Η οικονομική συμμετοχή της διακλαδικής στο Ταξινομητήριο Βάμβακος της Καρδίτσας, με στόχο την ταξινόμηση του ελληνικού βαμβακιού και προφανώς την προσδοκία για ποιοτική αναβάθμιση της ταυτότητάς του και επομένως καλλίτερα οικονομικά αποτελέσματα για τον αγρότη και τις επιχειρήσεις.
- Προσπάθεια ενημέρωσης του Έλληνα αγρότη ενόψει των εξελίξεων της νέας ΚΑΠ και διατήρησης του προϊόντος που τόσο μεγάλη σημασία έχει για την εθνική οικονομία.
- Συμμετοχή της διακλαδικής μέσω των μελών της στο Παγκόσμιο Συνέδριο Βάμβακος της ICAC, που γίνεται στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο του 2014.
- Γενικότερη ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση από τις εξελίξεις στο βαμβάκι σε διεθνές επίπεδο.
- Ενέργειες απαραίτητες που θα γίνουν από την Διακλαδική Βάμβακος για την συνέχιση της ολοκληρωμένης διαχείρισης του προϊόντος, που εξαιτίας κακού προγραμματισμού διακόπηκε το 2013.
info@agrotypos.gr
Πηγη:agrotypos.gr