«Γλύφει» τα 45 λεπτά η αφετηρία για το σύσπορο

15/09/2014

Δούσκα Ελένη 
Καλό µοιάζει το timing για την εγχώρια αγορά βάµβακος που µε τη βοήθεια του καιρού µπορεί να πιάσει ακόµα και τα 47 λεπτά το κιλό.
Όπως εκτιµούν αξιόπιστα στελέχη της αγοράς, µετά το «σκληρό δολάριο» (1,29280) που βοηθάει, πλάτη βάζουν και τα τελευταία στοιχεία του USDA για την παραγωγή στις ΗΠΑ, ενώ οι βραχυπρόθεσµες προοπτικές στα διεθνή χρηµατιστήρια δεν είναι κακές.
Καιρού θέλοντος και... εµπόρου επιτρέποντος ο λογαριασµός δίνει αφετηρία στα 44 µε 45 λεπτά το κιλό, που µέχρι τα µέσα της συγκοµιδής µπορεί να πιάσει και τα 48 λεπτά το κιλό. Σε κάθε περίπτωση, τα «καλά σηµάδια» των παραγωγών που διαθέτουν διαπραγµατευτικά ατού, µπορούν να διεκδικήσουν τις παραπάνω τιµές, καθώς στην Ελλάδα όλα θα έχουν κριθεί στο ενδιάµεσο,  και πριν βγει στην αγορά η παραγωγή των ΗΠΑ. Εν τω µεταξύ, εδώ, οι τιµές του ξηρού βαµβακόσπορου βρίσκονται στα 21 λεπτά το κιλό.

Οι αγοραστές µας βρίσκονται εν αναµονή, µε τις εκτιµήσεις να µιλούν για 320.000 τόνους εκκοκκισµένου βάµβακος, από τους οποίους µέχρι τώρα έχουν πουληθεί 50.000 τόνοι. Τα εκκοκκιστήρια δεν έρχονται από καλή χρονιά ενώ οι τράπεζες δεν στηρίζουν όπως στήριζαν, ακόµα και τις υγιείς επιχειρήσεις. Σίγουρα ο έντονος ανταγωνισµός που υπάρχει στην αρχή της σεζόν θα λειτουργήσει υπέρ των αγροτών, αλλά τα περιθώρια για µεγάλες διακυµάνσεις στενεύουν.
 
 
 
 Πηγή: www.agronews.gr