Απογοητευμένοι από τις χαμηλές τιμές οι καπνοπαραγωγοί

 25-9-2014

Απογοητευμένοι από τις χαμηλές τιμές οι καπνοπαραγωγοί «Πάτημα» στην υποβάθμιση της φετινής παραγωγής (λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών) και στο παγκόσμιο πλεόνασμα των ανατολικού τύπου ποικιλιών καπνού, βρίσκει το εμπόριο
αφού σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν παραγωγοί οι τιμές μέχρι σήμερα κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ήδη, τα πρώτα «δύο χέρια» σε Ροδόπη και Θράκη πληρώνονται περίπου 1,60 ευρώ το κιλό (σε κάποιες περιπτώσεις και χαμηλότερα) ενώ πέρσι οι πρώτες τιμές ξεκινούσαν από 1,80 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η αγορά της καπνοκαλλιέργειας για την εσοδεία 2014 στα πρώτα χέρια στην περιοχή της Πιερίας ξεκίνησε από τον Αύγουστο και οι τιμές που διαμορφώνονται μέχρι στιγμής φαίνεται να κυμαίνονται μεσοσταθμικά 0,50-0,60 ευρώ πιο χαμηλά από πέρυσι. Στις καλλιέργειες της Π.Ε. Θεσσαλονίκης η ποικιλία Μπασμάς ξεκίνησε στο 1,40 ευρώ το κιλό ενώ πέρσι αντίστοιχα - σύμφωνα με τους παραγωγούς - η μέση τιμή στο πρώτο χέρι ήταν κοντά στα 2 ευρώ.

Γρήγορη ανάπτυξη των φυτών λόγω καιρικών συνθηκών

Για άσχημη εμπορική χρονιά κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Ιορδανίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο στην ευρύτερη περιοχή «οι παραγωγοί έχουν παραδώσει το πρώτο και το δεύτερο χέρι αλλά οι τιμές είναι πολύ χαμηλές φέτος. Ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι δεν έχει βοηθήσει καθόλου και ο καιρός. Η έναρξη της φετινής συγκομιδής ήταν η χειρότερη αφού οι καιρικές εναλλαγές (βροχή – ηλιοφάνεια) είχαν σαν αποτέλεσμα τα φυτά να πάρουν μια απότομη ανάπτυξη μέσα σε 20 ημέρες (ανάπτυξη που θα έπρεπε να είχε λάβει σε 2 μήνες)».

Το εμπόριο εκμεταλλεύεται την ποιοτική υποβάθμιση σε κάποιες περιοχές

Και προσθέτει: «Το εμπόριο όπως είναι φυσικό εκμεταλλεύεται αυτήν την κατάσταση. Για παράδειγμα οι “μπασμάδες” ξεκίνησαν στο 1,40 ευρώ το κιλό και σε ελάχιστες περιπτώσεις φθάνουν τα 2,40 ευρώ το κιλό (στο 3,5% των παραγωγών). Πέρσι αντίστοιχα η μέση τιμή στο πρώτο χέρι ήταν στα 2,60 ευρώ το κιλό και στα επόμενα χέρια ανέβηκε. Επιπλέον σε πολλές καλλιέργειες φέτος υπήρχε και πρόβλημα με τον περονόσπορο με αποτέλεσμα οι τιμές και στο δεύτερο χέρι να είναι στα ίδια επίπεδα με το πρώτο. Τώρα οι παραγωγοί ελπίζουν σε μια καλή τιμή στο τρίτο χέρι ώστε να πιάσουν ένα μέσο όρο κοντά στα 3,50 ευρώ το κιλό».

Μειωμένες σε σχέση με πέρσι τιμές και στην «Κατερίνης»

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Καπνικού Συνεταιρισμού Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και στην ποικιλία Κατερίνης η κατάσταση δεν διαφοροποιείται με τις τιμές. Υπάρχει μια πτώση σε σχέση με πέρσι τουλάχιστον 30% και δεν ξεπερνάει κατά μέσο όρο τα 2 ευρώ το κιλό (το 2013 η τιμή είχε ξεκινήσει από 3 ευρώ και είχαν καταλήξει στα 3,20).

Τώρα ξεκινάει η εμπορική περίοδος για τα «Βιρτζίνια»

Όσον αφορά την ποικιλία Βιρτζίνια η συγκομιδή της οποίας είναι στο ξεκίνημα και εκεί οι πρώτες τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το 2013. «Οι πρώτες αγορές είναι στο 1,60 ευρώ το κιλό (η περυσινή τιμή ήταν στα 2,40 ευρώ το κιλό). Η συγκομιδή των Βιρτζίνια θα ολοκληρωθεί τέλος Οκτωβρίου ενώ ο Μπασμάς και η Κατερίνη κατά 99% έχουν ολοκληρωθεί υπάρχουν όμως πάρα πολλά καπνά στα ξηραντήρια».

Η φετινή ποιότητα δεν δικαιολογεί τόσο χαμηλές τιμές

Απογοητευμένος από την φετινή πορεία των τιμών δηλώνει στον ΑγροΤύπο και ο κ.
Μόσχος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Νομού Σερρών «Εμμανουήλ Παπάς». «Την περίοδο αυτή μαζεύουμε το τέταρτο χέρι. Καπνά υπάρχουν, ποσότητες υπάρχουν αλλά οι τιμές φέτος είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Είχαμε και κάποια προβλήματα με τον καιρό αλλά δεν υπάρχει τόσο μεγάλο ποιοτικό πρόβλημα για να μας ρίξουν τόσο τις τιμές. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να επικρατεί απογοήτευση στις τάξεις των καπνοπαραγωγών», επισημαίνει ο κ Παπαδόπουλος.

Παγκόσμια πλεονάσματα

Από την πλευρά του ο κ. Εσάτ Χουσεΐν, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ενώσεων Ροδόπης-Έβρου αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ότι μεταποιητές καπνού στην Ελλάδα εκμεταλλεύονται τις διεθνείς εκτιμήσεις για πλεονάσματα καπνού. «Οι εταιρείες εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι έχουμε παγκόσμια πλεονάσματα στην παραγωγή και ρίχνουν τις τιμές. Ενώ αρχικά είχαμε συμφωνήσει να έχουμε τις περσινές τιμές (1,80 έως 2, 40) τελικά ξεκινήσαμε με 20 λεπτά κάτω στα 1,60 ευρώ το κιλό ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις που οι τιμές κυμαίνονται και στο 1,50 ευρώ το κιλό. Ευτυχώς στην περιοχή μας μετά τα αρχικά προβλήματα που είχαμε με τον καιρό, αυτός βελτιώθηκε στη συνέχεια και όλα πήγαν καλά στην καλλιέργεια», μας τονίζει ο κ. Εσάτ Χουσεΐν.

«Δεν ενδιαφέρει τις βιομηχανίες η πορεία των Ελλήνων παραγωγών»

Με αφορμή την φετινή πορεία της αγοράς σε πρόσφατες δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος του Α.Σ. ΠΕΣΚΟ, Κονταριώτισσας - Αγ. Σπυρίδωνα (στην Πιερία), κ. Ηλίας Α. Ρίζος τονίζει ότι τους μεταποιητές «δεν τους ενδιαφέρει η πορεία των Ελλήνων παραγωγών αφού έχουν ανοίξει τις αγορές τους σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία και τα Σκόπια. Προτίμησαν να καταρρακώσουν την ποιότητα, ανοίγοντας φθηνότερες αγορές χωρίς να σεβαστούν ούτε τις συμφωνίες ούτε τον Έλληνα παραγωγό. Διακυβεύουμε το μέλλον της παραγωγής με τέτοιες ενέργειες».
Όσον αφορά τις τιμές σημειώνει ο κ. Ρίζος: «Κανείς δεν περίμενε τέτοιου μεγέθους καταρράκωση των τιμών στα καπνά ανατολικού τύπου της ποικιλίας Κατερίνη. Την στιγμή αυτή σε σχέση με πέρσι οι τιμές είναι χαμηλότερα κατά 50 - 60 λεπτά. Πέρσι για τα “πρώτα” και τα “δεύτερα χέρια” η μέση τιμή ήταν στα 3 ευρώ το κιλό περίπου και φέτος είμαστε στα 2,30 ευρώ το κιλό», μας αναφέρει ο κ. Ρίζος.

Συμβολαιακή γεωργία της Πειραιώς

Να σημειωθεί τέλος ότι την άνοιξη η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τη συνέχεια υλοποίησης του προγράμματος της Συμβολαιακής Γεωργίας με την εταιρεία Μισσιριάν Α.Ε για περισσότερους από 1000 καπνοκαλλιεργητές των Νομών Σερρών, Δράμας και Πιερίας. Μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας ο παραγωγός θα έχει διαθέσιμη όλη την απαιτούμενη ρευστότητα τη στιγμή που τη χρειάζεται, αλλά και εγγυημένη πληρωμή της παραγωγής που έχει συμφωνήσει να παραδώσει στην εταιρεία, μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου κάθε χρόνου. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει τον παραγωγό με πρόσθετες (πέραν του ΕΛΓΑ) εγγυήσεις για την πιθανή απώλεια παραγωγής λόγω καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.



xdiam@agrotypos.gr
 Πηγη:agrotypos.gr