Μη επιδοτούμενες εκμεταλλεύσεις του 2013 γεννούν δικαιώματα

«Άνοιξαν» τον ορισμό του ενεργού αγρότη, ανεβάζοντας το κατώφλι του τσεκ, βάσει του οποίου θα ελέγχεται το εξωγεωργικό εισόδημα

02/02/2015 

Επειδή ο αριθµός δικαιωµάτων θα µοιραστεί ανάλογα µε τα εκτάρια, οι παραγωγοί πρέπει να δηλώσουν τις εκτάσεις προς επιδότηση.
«Παράθυρο» ενεργοποίησης δικαιωµάτων για όσους έµειναν εκτός καθεστώτος από το 2013 και µετά, προβλέπει µεταξύ άλλων η απόφαση που καθορίζει το «τρέξιµο» των άµεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ για τη νέα περίοδο, ενώ παράλληλα περνάει από τις «εξετάσεις» του ενεργού αγρότη χωρίς οικονοµικό έλεγχο-µε «τσιµπηµένο» το κατώφλι κατά 1.500 ευρώ- όσους λαµβάνουν τσεκ έως 5.000 ευρώ.

Επειδή ο αριθµός δικαιωµάτων θα µοιραστεί ανάλογα µε τα εκτάρια, οι παραγωγοί πρέπει να δηλώσουν τις εκτάσεις προς επιδότηση.
Οι αλλαγές αυτές, που έγιναν στο παρά πέντε πριν τις κάλπες, αφήνουν περιθώριο να ενταχθούν ακόµα περισσότεροι στο καθεστώς της ενιαίας, ωστόσο η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σύµφωνα µε τα λεγόµενά της προσανατολίζεται σε ορισµένες διαρθρωτικές αλλαγές στον εθνικό φάκελο, κυρίως ως προς τη µεταστροφή των κονδυλίων από τον β’ Πυλώνα (προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης) στον α’ Πυλώνα (άµεσες ενισχύσεις).

Όπως και να έχει το 2015 αποτελεί έτος σηµατωρό για τα δικαιώµατα καθώς όσα ενεργοποιηθούν θα µοιραστούν εφάπαξ και θα ισχύσουν σε όλη την προγραµµατική περίοδο έως το 2020, κάτι που σηµαίνει ότι οι αγρότες θα πρέπει να διεκδικήσουν το µέγιστο των ενισχύσεων. Έτσι, καθώς ο αριθµός των δικαιωµάτων θα διαµοιραστεί ανάλογα µε τον αριθµό των εκταρίων, καλό θα είναι οι παραγωγοί να δηλώσουν τις εκτάσεις προς επιδότηση.

Όσον αφορά τώρα τις οµάδες που µπορούν να εισαχθούν στο καθεστώς περιλαµβάνουν αγρότες που είχαν µείνει έξω από το σύστηµα των δικαιωµάτων από το 2013 για οποιοδήποτε λόγο, ενώ αποδεδειγµένα επιδόθηκαν στην εκτροφή ζώων ή παρήγαγαν ή καλλιέργησαν γεωργικά προϊόντα. Επιπλέον, περιλαµβάνονται όσοι κατά το 2014 έλαβαν «προίκα» δικαιώµατα ενίσχυσης από το εθνικό απόθεµα, βάσει του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης, ποσό που άγγιζε τα 20 εκατ. ευρώ και µοιράστηκε σε περίπου 14.000 αγρότες.

Αξιοσηµείωτο πάντως είναι πως για το ποσό των συνδεδεµένων ενισχύσεων, εκτός από τις κατηγορίες, η απόφαση δεν δίνει επιπλέον στοιχεία, ορίζοντας απλά ότι θα καθοριστούν βάσει άλλων ΚΥΑ. Ωστόσο αναφέρει πως θα λάβουν ποσοστό από την κατανοµή των 2 δις 7,36% αντί για 9% που έβγαινε µέχρι πρόσφατα από επίσηµα χείλη.

Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 481ο φύλλο της Agrenda: Fakelos ameses enisxiseis.pdf

πηγη:www.agronews.gr