Αβαντάζ για την ελληνική γεωργία η κλειδωμένη χρηματοδότηση 19 δις

06/05/2015

Στον αγροδιατροφικό τομέα για την επόμενη εξαετία υπάρχουν 19 δισ. ευρώ, τα οποία θα πάνε στο 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον κ. Χανιώτη.Λιάμης Λεωνίδας
Πηγή αισιοδοξίας, με δυνητικά εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης, που έχουν, ήδη, φανεί τα τελευταία χρόνια, αν κι ίσως όχι στον επιθυμητό βαθμό, αλλά σίγουρα με διαφορά από άλλους κλάδους, αποτελεί ο αγροτικός τομέας για την ελληνική οικονομία, ο οποίος είναι έτοιμος να απογειωθεί, μόλις αρθεί η αβεβαιότητα στο πολιτικοοικονομικό πεδίο.

Στον αγροδιατροφικό τομέα για την επόμενη εξαετία υπάρχουν 19 δισ. ευρώ, τα οποία θα πάνε στο 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον κ. Χανιώτη.
Την άποψη αυτή διατύπωσε ο Έλληνας διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της γενικής διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ Τάσος Χανιώτης, προσθέτοντας ότι η ειδοποιός διαφορά, που δίνει το πλεονέκτημα στον αγροδιατροφικό τομέα, παρά τις χτυπητές αδυναμίες και τις στρεβλώσεις που παρουσιάζει η οικονομία της χώρας μας, είναι ότι έχει εξασφαλισμένη και υπό όρους, χρηματοδότηση.
«Είναι δύσκολο να παίζει κανείς με τις λέξεις. Ιδίως γιατί αυτή την εποχή λεφτά γενικώς και αφηρημένα δεν υπάρχουν. Σε αυτόν τον τομέα, όμως, για την επόμενη εξαετία έως το 2020 λεφτά υπάρχουν. Είναι συγκεκριμένα 19 δισ. ευρώ, τα οποία θα πάνε στο 4% του ΑΕΠ, όταν το υπόλοιπο 96% θα πάρει λιγότερα», εξήγησε ο κ. Χανιώτης. Έσπευσε, ωστόσο, να τονίσει πως «τα λεφτά αυτά δεν υπάρχουν χωρίς όρους. Δίδονται με τους ίδιους όρους που πάνε και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά».
Κεντρικός ομιλητής σε επετειακή εκδήλωση που οργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης 5 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 ετών εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας του Εργαστηρίου Γεωργικών Εφαρμογών κι Αγροτικής Κοινωνιολογίας του Α.Π.Θ., ο κ. Χανιώτης εμφανίστηκε βέβαιος πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα έλθει από 3-4 τομείς που έχουν τα εχέγγυα να την υποστηρίξουν.
Ορμώμενος από τη συνολική αύξηση των γεωργικών εξαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης –και μεταξύ αυτών και των ελληνικών ιδίως στα φρούτα, το βαμβάκι, τον καπνό και λιγότερο στο ελαιόλαδο- παρά την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο και τις διεθνείς συνθήκες σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων, ο κ. Χανιώτης υποστήριξε ότι η πρόκληση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής γεωργίας είναι κοινή κι αφορά την αξιοποίηση των σημαντικών νέων ευκαιριών που προκύπτουν.

Δεν λείπουν τα προβλήματα
Ο ουρανός, βέβαια, δεν είναι ανέφελος ούτε και σε αυτό το δυναμικό κομμάτι της εθνικής μας οικονομίας. «Τα προβλήματα δεν λείπουν», επισήμανε ο κ. Χανιώτης, διευκρινίζοντας ότι η παραγωγική υστέρηση της ελληνικής γεωργίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εξελίξεις στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες ξεκινώντας από συγγενείς δομές και αντιμετωπίζοντας με αναλογικά λιγότερους πόρους το ίδιο πλαίσιο πολιτικής, έχουν διαμορφώσει ένα εξαγωγικό μοντέλο προσθέτοντας πολλαπλάσια αξία στην παραγωγή τροφίμων. Στο σημείο αυτό μάλιστα, έφερε το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία, όπως είπε έχει αντίστοιχη διάρθρωση με την ελληνική γεωργία. «Αν πάρει κανείς το λόγο των εισαγωγών της προς το κόστος παραγωγής, ως προς την αξία της παραγωγής, θα δει ότι η Ισπανία δεν διαφέρει από την Ελλάδα. Εκεί όπου υπάρχει διαφορά είναι στις εξαγωγές. Στη χώρα μας το ποσοστό των εξαγωγών είναι λίγο κάτω από το 50% της αξίας παραγωγής, ενώ στην Ισπανία ξεπερνά το 80%», εξήγησε ο ίδιος.

πηγη:www.agronews.gr