Με 22 λεπτά στην Κωπαΐδα ξαναβρίσκει τιμή το καλαμπόκι

06/08/2015

Περιθώριο για ακόμα καλύτερες τιμές στο καλαμπόκι αφήνουν οι προβλέψεις Κομισιόν για χαμηλά 3ετίας στην παραγωγή της ΕΕ.Γιαννακοπούλου Φανή 
Έναρξη με τις τιμές να φτάνουν τα 22 λεπτά το κιλό κάνει το πρώτο δεκαημέρου του Αυγούστου στην Κεντρική Ελλάδα ο καρπός για το καλαμπόκι, σύμφωνα με παραγωγούς από την περιοχή της Βοιωτίας.

Περιθώριο για ακόμα καλύτερες τιμές στο καλαμπόκι αφήνουν οι προβλέψεις Κομισιόν για χαμηλά 3ετίας στην παραγωγή της ΕΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με παραγωγούς στη Βόρεια Ελλάδα (Δράμα, Καβάλα) οι τιμές κυμαίνονται στα 18-19 λεπτά το κιλό. Η διαφορά αυτή στις τιμές μεταξύ των δύο περιφερειών της χώρας μας έχει να κάνει με τα μεταφορικά.

Βέβαια, ακόμα είμαστε στην αρχή του αλωνίσματος, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Νοεμβρίου καθώς αρκετοί έσπειραν καλαμπόκι μετά το κριθάρι. 

Την ίδια ώρα, μια πρόγευση για καλύτερες τιμές στο καλαμπόκι δίνουν οι προβλέψεις Αυγούστου της Κομισιόν για μείωση της φετινής παραγωγής  για το προϊόν κατά 3 εκατ. τόνους στους 65,6 εκατ. τόνους. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές τότε η φετινή σοδειά καλαμποκιού της ΕΕ θα είναι η χαμηλότερη εδώ και τρία χρόνια.

Όσον αφορά το καλαμπόκι για ενσίρωμα οι τιμές θα είναι οριακά αυξημένες γύρω στο 12,5% αγγίζοντας τα 4,00-4,5 λεπτά το κιλό από τα 3,80-4,00 λεπτά της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με παραγωγούς στην περιοχή της Βοιωτίας. Ωστόσο, οι έµποροι αργούν έως και 4 µήνες να πληρώσουν το ενσίρωµα, ελέω της κατάστασης με τα capital controls.

Ξηρασία «απειλεί» την παραγωγή της Γαλλίας

Ταυτόχρονα σύμφωνα και με το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών (IGC), μεγαλώνει η ανησυχία για την παραγωγή καλαμποκιού της ΕΕ, εξαιτίας του ζεστού και ξηρού καιρού.
Επιπλέον, με βάση το γαλλικό όμιλο αναλύσεων αγροτικών εμπορευμάτων Agritel, «τον αρνητικό αντίκτυπο του καιρού αυτή τη στιγμή το βλέπουμε κυρίως στο καλαμπόκι της Γαλλίας», καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις της υπηρεσίας FranceAgriMer, «το 40-50% φέτος από το εγχώριο προϊόν δεν είναι καλής ποιότητας».


πηγη:www.agronews.gr