Προωθείται η καθιέρωση τιμολογίου πώλησης από τους αγρότες αντί του τιμολογίου αγοράς από τους εμπόρους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

 6/8/2015

Προωθείται η καθιέρωση τιμολογίου πώλησης από τους αγρότες αντί του τιμολογίου αγοράς από τους εμπόρους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής Στο θέμα της φορολόγησης των αγροτών αναφέρθηκε χθες - κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο ΥΠΑΠΕΝ (Αχαρνών 2) - ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου (λίγο πριν πάρει τον λόγο στο βήμα ο κ. Αλ. Τσίπρας).
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αποστόλου, η οριζόντια φορολόγηση του αγροτών ξεπερνά την κοινή λογική. Είναι χαρακτηριστικό ότι, η πλειονότητα των αγροτών, δηλαδή περίπου 531.000 αγρότες λαμβάνουν επιδότηση περίπου 1.000 ευρώ έκαστος, ενώ 385 περίπου 600.000 ευρώ (αναφερόμενος προφανώς σε πολύ μεγάλους καλλιεργητές ή εταιρείες του αγροτικού κλάδου), οι οποίοι αναμένεται ότι θα φορολογηθούν με τον μεγαλύτερο συντελεστή.
Επίσης, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση που έγινε σε δημοσιογράφους από στελέχη του υπουργείου (μετά τη συνέντευξη Τύπου), το ΥΠΑΠΕΝ μελετάει την καθιέρωση των τιμολόγια πώλησης από τους αγρότες, και την κατάργηση του τιμολόγιου αγοράς από τους εμπόρους ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.
Με αυτό το μέτρο υπολογίζεται ότι το πρόσθετο κέρδος για τα δημοσιονομικά θα είναι 400 εκατ. ευρώ και σε συνδυασμό με τον διαφορετικό τρόπο φορολόγησης (υπολογίζεται κέρδος περίπου 300 εκατ. ευρώ) το συνολικό όφελος θα φτάσει περί τα 700 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το εισόδημα των αγροτών έχει μειωθεί 30% σε σχέση με άλλα επαγγέλματα, ενώ κατά την ομιλία του παρατήρησε ότι τα προϊόντα στα ελληνικά σούπερ-μάρκετ είναι πολύ ακριβότερα από τα αντίστοιχα της κεντρικής Ευρώπης και υποσχέθηκε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε σπάσιμο των συμφερόντων που επί χρόνια μονοπωλούν τα έργα στον αγροτικό τομέα.

πηγη:www.agrotypos.gr