Σήμερα το τσεκ στους λογαριασμούς των αγροτών επιμένει ο Αποστόλου, πότε πληρώνει Βιολογικά, Νιτρικά και Εξισωτική 2015

7/12/2015

Σήμερα το τσεκ στους λογαριασμούς των αγροτών επιμένει ο Αποστόλου, πότε πληρώνει Βιολογικά, Νιτρικά και Εξισωτική 2015 Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του ΥπΑΑΤ, σήμερα Δευτέρα (7 Δεκεμβρίου) θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών της χώρας το 90% της βασικής ενίσχυσης (που ουσιαστικά αφορά μισά χρήματα της συνολικής ενίσχυσης).
Με βάση τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Τράπεζας Πειραιώς, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στους αγρότες από τις απογευματινές ώρες και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το 30% που αφορά στην «πράσινη ενίσχυση» θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη, ενώ το υπόλοιπο ποσό του τσεκ τον Ιούνιο. Επίσης απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ και πρώην Υπουργού ΑΑΤ, κ. Ευάγγελου Μπασιάκου, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών για την εξισωτική του 2015, τα βιολογικά (Βιολογική κτηνοτροφία και Βιολογική Γεωργία), καθώς και το πρόγραμμα κατά της Νιτρορύπανσης. Συγκεκριμένα ο κ. Αποστόλου προέβη στην εξής ενημέρωση:
Όσον αφορά στον προγραμματισμό των πληρωμών ανά μέτρο και δράση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013, αυτός έχει ως εξής:
  • Μέτρο 2.1.1-2.1.2 (Εξισωτική αποζημίωση)
Η προκαταβολή εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2015 εκτιμάται ότι θα καταβληθεί εντός Δεκεμβρίου του 2015.
  • Μέτρο 2.1.4 (δράσεις 1.1 Βιολογική γεωργία, 1.2 Βιολογική κτηνοτροφία, 2.1 Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών)
Για τις δράσεις 1.1 Βιολογική γεωργία και 2.1 Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών, έχει ήδη καταβληθεί η ενίσχυση για το έτος 2012, συμπεριλαμβανομένων των ενστάσεων, σχεδόν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) της χώρας.
Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και οι πληρωμές των ετών 2013 και 2014.
Για τη δράση 1.2 Βιολογική κτηνοτροφία, οι πληρωμές του έτους εφαρμογής 2012 έχουν ξεκινήσει να διενεργούνται από τον Νοέμβριο του 2015.

πηγη:www.agrotypos.gr