Μειώθηκε η απασχόληση στον αγροτικό τομέα το 2015

16.12.2015 

Μειώθηκε η απασχόληση στον αγροτικό τομέα το 2015
Μείωση της γεωργικής εργασίας κατά 1,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψαν τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat, για το 2015 σε σχέση με το 2014. Γεγονός που σε συνδυασμό με την μείωση του κόστους παραγωγής συγκράτησε την πτώση των πραγματικών γεωργικών εισοδημάτων ανά εργαζόμενο, οδηγώντας ακόμη και σε αυξήσεις σε ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε., όπως στην περίπτωση της Ελλάδας.
Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που βασίζονται σε δεδομένα που παρέχονται από τις εθνικές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ, το πραγματικό γεωργικό εισόδημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειωθεί κατά 6,0% το 2015 σε σύγκριση με το 2014, ενώ η εισροή γεωργικής εργασίας έχει μειωθεί κατά 1,8%.

Ως εκ τούτου, το πραγματικό γεωργικό εισόδημα ανά εργαζόμενο στην ΕΕ μειώθηκε κατά 4,3% το 2015. Βέβαια η κατάσταση ανά κράτος μέλος ποικίλει καθώς το πραγματικό γεωργικό εισόδημα ανά εργαζόμενο το 2015 σημείωσε αύξηση σε δεκατρία κράτη μέλη και μείωση σε δεκαπέντε.

Οι διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών μελών

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι μεγαλύτερες αυξήσεις του πραγματικού γεωργικού εισοδήματος ανά εργαζόμενο σημειώθηκαν στην Κροατία (+ 21,5%), στην Λετονία (+ 14,3%), στην Ελλάδα (+ 12,1%), στη Γαλλία (+ 8,8%) και στην Ιταλία (+ 8,7%), και οι μεγαλύτερες μειώσεις στη Γερμανία (-37,6%), στην Πολωνία (-23,8%), στο Λουξεμβούργο (-20,0%), στη Δανία (-19,7%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (-19,3%) και στη Ρουμανία (-19,2 %).

Μεταξύ 2010 και 2015, το πραγματικό γεωργικό εισόδημα ανά εργαζόμενο της ΕΕ εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 5,7%. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το πραγματικό γεωργικό εισόδημα ανά εργαζόμενο αυξήθηκε σε δέκα κράτη μέλη, ιδίως στην Ιταλία, στην Τσεχική Δημοκρατία, στη Βουλγαρία και στην Ιρλανδία, ενώ μειώσεις καταγράφηκαν σε δεκαοκτώ κράτη μέλη, με τις μεγαλύτερες να σημειώνονται στη Φινλανδία, στη Γερμανία, στη Ρουμανία, στην Πολωνία, στη Μάλτα και στο Λουξεμβούργο.

Μεγάλες μειώσεις τιμών σε ζαχαρότευτλα, αραβόσιτο και γάλα

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, σε σύγκριση με το 2014, η αξία της γεωργικής παραγωγής της ΕΕ το 2015 εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 2,5% σε ονομαστικούς όρους, κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης της αξίας της ζωικής παραγωγής (-5,9%) και της μικρής μείωσης της αξίας των καλλιεργειών (-0,3%), σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους των εισροών (-2,4%).

Αναλυτικότερα, η πτώση της αξίας της ζωικής παραγωγής οφείλεται κυρίως στην μείωση της αξίας του γάλακτος (-14.9%) και των χοίρων (-8,9%), η οποία αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από αυξήσεις για τα βοοειδή (+ 4,3%), τα αιγοπρόβατα (3,2 %), τα αυγά (+ 2,1%) και τα πουλερικά (+ 1,1%).

Όσον αφορά τη φυτική παραγωγή, πτώση σημειώθηκε στις τιμές των ζαχαροτεύτλων (-26,0%), του αραβοσίτου (-24,5%), των κτηνοτροφικών φυτών (-7.6%), των ελαιούχων σπόρων και καρπών (-5.3%), του κριθαριού (-1,8%), όπως καθώς και του σίτου (-0,6%), οι οποίες σχεδόν αντισταθμίστηκαν από αυξήσεις για το ελαιόλαδο (+ 13,3%), τα φρέσκα λαχανικά (+ 12,1%), τα φρούτα (+ 7,3%) και τον οίνο (+ 2,5%). Σηγμειώενται πως η πτώση της αξίας των ζαχαρότευτλων και του καλαμποκιού σχετίζονται με την καλοκαιρινή ξηρασία σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ.

Μείωση σημείωσε και το κόστος παραγωγής

Μειώσεις σημειώθηκαν και στις δαπάνες σε γεωργικές εισροές (ενδιάμεση κατανάλωση), οι οποίες εκτιμώνται σε - 2,4%, κυρίως λόγω σημαντικών μειώσεων στο κόστος της ενέργειας, των λιπαντικών (-10,1%) και των ζωοτροφών (-3.7%).

Όπως επισημαίνεται, η πτώση των τιμών των ζωοτροφών ως εισροή είναι μια αντανάκλαση της μείωσης της τιμής παραγωγού για πολλά σιτηρά.

Για περισσότερα δείτε εδώ (στα αγγλικά) την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Eurostat:.

Στο ναδίρ η εμπιστοσύνη των αγροτών στην αγροτική πολιτική της Ε.Ε.

Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Eurostat επιβεβαιώνουν την κακή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της ΕΕ και οι συνεταιρισμοί τους, τόνισαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca με αφορμή την σχετική ανακοίνωση της 15ης Δεκεμβρίου, καθώς, σύμφωνα με νέα έρευνα που καταρτίζεται από τις δύο οργανώσεις, η εμπιστοσύνη μεταξύ των αγροτών έπεσε κατακόρυφα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015.

Αναλυτικότερα, επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των Copa-Cogeca, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε: «Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν την απώλεια της εμπιστοσύνης των αγροτών κυρίως ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ και της συνεχιζόμενης αναστάτωσης της αγοράς σε πολλές περιοχές και για πολλές ομάδες προϊόντων. Τα ευρήματα καταδεικνύουν σαφή σκεπτικισμό μεταξύ των αγροτών σχετικά με τη γεωργική πολιτική της ΕΕ. Οι τιμές των εμπορευμάτων δεν ανέκαμψαν και η συνολική μείωση του γεωργικού εισοδήματος έχει συγκρατηθεί από τις μειώσεις του γεωργικού εργατικού δυναμικού. Σε 8 κράτη μέλη, η έρευνα έδειξε ότι πολλοί αγρότες αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ανησυχούν για την εφαρμογή της ΚΑΠ, ιδίως στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι αγρότες στην Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία ήταν πιο θετικοί».

Η εν λόγω έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2015, πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο στο Βέλγιο (Φλάνδρα), στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ουγγαρία, στην Ολανδία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στη Σουηδία και τσο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία και Ουαλία) και χρησιμοποιούνται περισσότερα από 8.000 ερωτηματολόγια.

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr
 πηγη:www.paseges.gr