Μετά το κρύο ντους στο τσεκ ξανά υποσχέσεις για εξισωτική

 14/12/2015 

Περιθώριο 20 ημερών για 250 εκατ. ευρώ από παλιές υποχρεώσεις, αλλιώς τα κονδύλια επιστρέφονται.Χωρίς να έχει ακόµα κάτσει ο κουρνιαχτός από την πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης ύψους ενός δις ευρώ σε 564.624 παραγωγούς,
σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, οι αρµόδιοι του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, που δηλώνουν ευθαρσώς «ικανοποιηµένοι» µε την εξέλιξη της διαδικασίας, επικεντρώνονται τώρα στις πιστώσεις υπολοίπων από παλιά προγράµµατα (εξισωτική, βιολογικά, νιτρικά κ.λπ.), κάνοντας λόγο για εξοφλήσεις ως το τέλος του έτους.
Περιθώριο 20 ημερών για 250 εκατ. ευρώ από παλιές υποχρεώσεις, αλλιώς τα κονδύλια επιστρέφονται.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Αποστόλου στη συνέντευξη Τύπου της περασµένης Πέµπτης ότι «Κάναµε µεγάλες προσπάθειες για την απορρόφηση κονδυλίων. Αυξήσαµε την απορροφητικότητα µέσα από την αύξηση της ενίσχυσης σε δικαιούχους εξισωτικής. Μάλιστα, αυτές τις µέρες 200 εκατ. ευρώ περίπου θα πάνε σε δικαιούχους για την εξισωτική. Επίσης, προχωρήσαµε, είπε, σε συγχρηµατοδότηση ενός µεγάλου τµήµατος της πρόωρης συνταξιοδότησης, σε συνδυασµό µε µία µεγαλύτερη ταχύτητα εξόφλησης όλων των υπόλοιπων δράσεων».
Σηµειωτέον ότι, σύµφωνα µε ανακοίνωση του υπουργείο, µε έγγραφο του γενικού γραµµατέα Κοινοτικών Πόρων Χ. Κασίµη, ζητείται από τους δικαιούχους νιτρικών και ολοκληρωµένης καπνού που διαθέτουν εκτάσεις άνω των 150 στρεµµάτων να αποδεχτούν µειώσεις 5% στις ενισχύσεις τους, αν θέλουν να συνεχίσουν τις δεσµεύσεις τους και µετά το 2015, λόγω ενεργοποίησης της λεγόµενης «ρήτρας αναθεώρησης».
Ωστόσο, παρά τα σοβαρά προβλήµατα από το νοµοσχέδιο µε τα βοσκοτόπια και τις τεχνικές δυσκολίες του µηχανογραφικού συστήµατος του ΟΠΕΚΕΠΕ, όλη αυτή η «βιασύνη» της πλατείας Βάθη έχει την εξήγησή της: Αν δεν πραγµατοποιηθούν αυτές οι πιστώσεις ως τις 31 ∆εκεµβρίου (οπότε και κλείνει η προθεσµία για τις πληρωµές του προηγούµενου προγράµµατος), αφενός θα αναγκαστούµε να γυρίσουµε χρήµατα πίσω από το ταµείο των προγραµµάτων 2007-2013 και αφετέρου να «µπει χέρι» στα λεφτά του επόµενου ΠΑΑ, µε κίνδυνο να έχουν αλλάξει οι όροι των ενισχύσεων, εις βάρος των παραγωγών. 

Επιµένουν για πιστώσεις εξισωτικής εντός ∆εκεµβρίου 
Για πληρωµές 200 εκατ. ευρώ περίπου στους δικαιούχους εξισωτικής τις επόµενες ηµέρες µίλησε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη συνέντευξη τύπου της περασµένης Πέµπτης. Πιο συγκεκριµένα, σύµφωνα µε όσα έχει ήδη ο ίδιος ξαναπεί, απαντώντας και σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών από το βήµα της Βουλής, µέχρι τα µέσα ∆εκεµβρίου, πιθανότατα ως την Παρασκευή 18 ∆εκεµβρίου, τοποθετεί την εξόφληση παλιών εξισωτικών 2008-2014, για τα οποία εκκρεµούν περίπου 200 εκατ. ευρώ (περί τα 10 εκατ. ευρώ για τα έτη 2008 ως 2013 και περί τα 100 εκατ. ευρώ για το 2014).
Αντίστοιχα, σύµφωνα µε τον υπουργό, ως τέλος του έτους θα έχει πληρωθεί η προκαταβολή της εξισωτικής για το 2015, περίπου 80 εκατ. ευρώ, που «έρχονται» από την πίστωση του σχετικού ποσού στο Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων (Π∆Ε), που έγινε τέλος Νοεµβρίου, µε δύο σχετικές αποφάσεις.

Ακόµα στον «πάγο» τα βιολογικά
Με εξαιρετικά αργό ρυθµό και χωρίς να διαφαίνεται διάθεση να ξεκαθαρίσουν τα πράγµατα προχωρούν οι πληρωµές (µάλλον απληρωσιές) στα βιολογικά. Μέχρι ώρας και οι µόνοι που έχουν δει χρήµατα στους λογαριασµούς τους είναι οι κάποιοι δικαιούχοι βιολογικής γεωργίας και µόνο για το 2012. Το µόνο θετικό είναι ότι άνοιξε πρόσφατα η εφαρµογή του συστήµατος του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωµές βιολογικής γεωργίας του 2013 και οι ∆ΑΟΚ αποστέλλουν φακέλους µε τους δικαιούχους. Και µπορεί ο υπουργός να µίλησε στους Θεσσαλούς µε τους οποίους συναντήθηκε την περασµένη εβδοµάδα για εξόφληση παλιών υποχρεώσεων µέσα στον ∆εκέµβρη –αναφερόµενος και στα βιολογικά- ωστόσο αυτό µάλλον θα προχωρήσει µε µεµονωµένες πληρωµές.
Ακόµα χειρότερη είναι η κατάσταση στη βιολογική κτηνοτροφία, για την οποία δεν έχει καν ανοίξει η εφαρµογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για καταχώρηση των δικαιούχων ούτε καν του 2012, καθώς η όλη διαδικασία είχε κωλύσει στην οριστικοποίηση των επιλέξιµων βοσκότοπων. Γι’ αυτό, άλλωστε, και προκειµένου να µην πέσει το βάρος στους υπεύθυνους της κατάστασης και αποκαλυφθούν οι τεχνικές αδυναµίες του µηχανογραφικού συστήµατος του Οργανισµού και οι παρατυπίες που έχουν γίνει κατά καιρούς, οδηγία της Οµάδας υποστήριξης των Γεωργοπεριβαλλοντικών Ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ προτείνει στους δικαιούχους να δηλώσουν ότι θέλουν να αποδεσµευτούν από το πρόγραµµα του 2012, να πάρουν µεν τα λεφτά τους, µε όλες βέβαια τις προβλεπόµενες κυρώσεις.

Έρχονται, αλλά «πετσοκοµµένα», τα νιτρικά του 2013
Με τεράστιες ποινές από τους γεωχωρικούς ελέγχους, που δεν προβλέπεται να διορθώνονται –παρά το ότι αρκεί µια τεχνική λύση στο µηχανογραφικό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ- σύµφωνα µε τους γεωπόνους Λάρισας, προχωρούν οι πληρωµές της απονιτροποίησης. Έχουν ολοκληρωθεί οι πιστώσεις για το 2012, µε περίπου 14,5 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν δεσµευτεί άλλα 14 εκατ. για το 2013.

πηγη:www.agronews.gr