Στις αποθήκες διεθνώς συσσωρεύεται βαμβάκι

14/12/2015

Γιαννακοπούλου Φανή
Τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα βαμβακιού παγκοσμίως μετά τα περσινά επίπεδα ρεκόρ, αναμένεται να σημειωθούν στο τέλος της σεζόν και παρά τη μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ, κάποιοι αναλυτές προβλέπουν ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό για να κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές. Αυτό, αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.


Μάλιστα, σημειώνεται ότι αυτή η μεγάλη συγκέντρωση αποτελεί ένα σημάδι ότι η προσφορά βάμβακος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ακόμα και μετά τις πρόσφατες προβλέψεις του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA) για μειωμένη παραγωγή.



Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, η Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής βάμβακος στον κόσμο αναμένεται να μειώσει τις εισαγωγές της πάνω από 30%, οδηγώντας σε μείωση του παγκόσμιου εμπορίου για 4η συνεχή χρονιά, όπως προβλέπει το Διεθνές Συμβούλιο Βάμβακος (ICAC).

«Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα εμπορεύματα, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έλλειμμα βάμβακος», σημειώνει στο Bloomberg η Φιόνα Μπόαλ, διευθύντρια της επενδυτικής Fulcrum Asset Management. «Για να δούμε να συμβαίνει κάτι συγκλονιστικό στο βαμβάκι τότε ή πρέπει να συμβεί μια αλλαγή στον καιρό ή κάτι να αλλάξει στην παραγωγή του Βόρειου ημισφαιρίου. Διαφορετικά θα είναι δύσκολο να μεταβούν οι τιμές σε υψηλότερα επίπεδα», σημειώνει η ίδια.
Σημειώνεται ότι το βαμβάκι είναι ένα από τα 22 εμπορεύματα που απαρτίζουν το δείκτη εμπορευμάτων του Bloomberg και εμπορεύεται σε χαμηλά 16 ετών. Όμως, φαίνεται ότι οι τιμές στο βαμβάκι παίρνουν τα πάνω τους, σημειώνοντας μια άνοδο κατά 5,7% το 2015.

Μάλιστα, η Societe Generale (SocGen) προβλέπει ότι κατά μέσο όρο το πρώτο τρίμηνο του 2016 οι τιμές στο βαμβάκι θα είναι γύρω στα 62,9 σεντς και στα 62,7 σεντς το δεύτερο τρίμηνο.  Οι τιμές θα μετριαστούν από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών προς τις συνθετικές ίνες, δήλωσε ο Κρίστοφερ Νάραγιαν, επικεφαλής της γεωργικής έρευνας της SocGen στη Νέα Υόρκη.

(Πηγή: Bloomberg.com) 
πηγη:www.agronews.gr