Ιδιωτικά βοσκοτόπια έγιναν δασικά και άφησαν κόσμο εκτός τσεκ

 15/12/2015

Τεράστιο ζήτημα με όσους παραγωγούς έχουν δηλώσει ιδιωτικά βοσκοτόπια και αγροτεμάχια έχει προκύψει στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς μεγάλος αριθμός εξ αυτών ορίζονται ως δασικά (μη επιλέξιμα) και συγκεντρώνουν ποινές, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός τσεκ χιλιάδες παραγωγοί.

Όπως αναφέρει σε ερώτησή του ο Γ. Κεφαλογιάννης, αυτό συμβαίνει «ενώ οι παραγωγοί δε συμμετέχουν στη διαδικασία κατανομής των κοινοτικών βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι».
Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες και σε άλλες περιοχές της χώρας.
«Με δεδομένη την τεράστια αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό κόσμο της χώρας αφού χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι δεν πήραν ούτε ευρώ από τις επιδοτήσεις που ανέμεναν, ενώ ένα ακόμα μεγάλο ποσοστό είδε τα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους αισθητά μειωμένα», ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να «αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις».
Ο κ. Κεφαλογιαννης έχει επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργο Κατσανέβα, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου κ. Μανώλη Κουγιουμουτζή και με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, κ. Νικήστρατο Χαροκόπο προκείμενου να ενημερωθεί για το εύρος τον προβλημάτων και να υπάρξει άμεσα συντονισμός ενεργειών σε τοπικό επίπεδο.
Παράλληλα, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, από κοινού με οκτώ Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, ζητώντας την άμεση επίλυση των σοβαρών διαχειριστικών σφαλμάτων που κοστίζουν ακριβά στον πρωτογενή τομέα.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Την 7η Δεκεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης. Εξ αιτίας της πρωτοφανούς καθυστέρησης που σημειώθηκε, οι χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι μας, περίμεναν την συγκεκριμένη πληρωμή και για τον πρόσθετο λόγο ότι οι προσδοκίες, που είχαν καλλιεργηθεί από το Υπουργείο, ήταν υψηλές. Σε παλαιότερες δηλώσεις σας, συνιστούσατε στους παραγωγούς υπομονή, δεσμευόμενος ότι οι πληρωμές που θα γίνουν, θα αφορούν το 90% των δικαιωμάτων, ενώ όπως αποδείχτηκε, αφορούσαν το 90% της βασικής ενίσχυσης του 55%!!!
Επιπροσθέτως, η αβελτηρία της δικής σας Κυβέρνησης, στέρησε τη δυνατότητα από τους δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης, να κάνουν χρήση του νέου ευεργετικού κοινοτικού κανονισμού 1748/2015 και να πληρωθούν μέχρι 30 Νοεμβρίου 2015 το 70% της προκαταβολής, αντί του 50% όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.
Δυστυχώς, οι πληρωμές, που έγιναν παρά τις απόπειρες που κάνατε να θολώσετε τα νερά, έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις τάξεις αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι κάνουν λόγο, για μεγάλα λάθη, παραλείψεις και άδικους αποκλεισμούς. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτός πληρωμών, έχουν μείνει, 1 στους 4 παραγωγούς.
Αναλυτικότερα,
Υπάρχει τεράστιο ζήτημα με όσους παραγωγούς έχουν δηλώσει ιδιωτικά βοσκοτόπια και αγροτεμάχια καθώς μεγάλος αριθμός ορίζεται ως δασικά/ μη επιλέξιμα και συγκεντρώνουν ποινές, ενώ οι παραγωγοί δε συμμετέχουν στη διαδικασία κατανομής των κοινοτικών βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι.
Οι νεοεισερχόμενοι αγρότες – κτηνοτρόφοι δικαιούχοι του Εθνικού Αποθέματος, δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή.
Οι περισσότερες από τις μεταβιβάσεις, δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ οι αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί από τα τέλη Ιουνίου, με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί την προκαταβολή, οι συγκεκριμένοι παραγωγοί, που μεταβίβασαν.
Υπάρχουν στρέμματα σε περιοχές τηλεπισκόπησης, τα οποία δεν έχουν υπολογιστεί ως στρέμματα στα δικαιώματα, που εκδόθηκαν για τους παραγωγούς, παρόλο που στον χάρτη δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.
Οι αγελαδοτρόφοι και αιγοπροβατοτρόφοι της εντατικής κτηνοτροφίας με ειδικά δικαιώματα, δεν πληρώθηκαν. Όπως εκτός πληρωμών έμειναν και οι παραγωγοί των συνδεδεμένων ενισχύσεων (ψυχανθή, όσπρια και άλλα).
Ομοίως εκτός πληρωμής προκαταβολής έμειναν και οι δικαιούχοι του πρασινίσματος.
Αυτά είναι κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα αδικιών, που έχουν αφήσει εκτός πληρωμών χιλιάδες δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πλέον, ούτε το «αν», και κυρίως ούτε το «πότε», θα πληρωθούν.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1.         Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης, που έμειναν αδίκως, εκτός πληρωμών, την προκαταβολή που δικαιούνται;
2.         Πότε θα εξοφληθεί το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης που παραδοσιακά και απαρέγκλιτα εξοφλείτο μέσα στον Δεκέμβριο κάθε έτους.

πηγη:www.agronews.gr