Παρά τις δυσκολίες οι αγρότες ήρθαν στην Αθήνα σε μια ύσταση προσπάθεια αποτροπής της ψήφισης του Ασφαλιστικού

 9/5/2016

Παρά τις δυσκολίες οι αγρότες ήρθαν στην Αθήνα σε μια ύσταση προσπάθεια αποτροπής της ψήφισης του Ασφαλιστικού Παρά τις αντίξοες συνθήκες αρκετοί ήταν οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα την Κυριακή για να διαδηλώσουν κατά της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που πέρασε χθες από τη Βουλή.
Ο ΑγροΤύπος συνάντησε και συνομίλησε με αγρότες από την Πελοπόννησο, την Καβάλα, τη Λάρισα και άλλες περιοχές της χώρας. Τραυματίστηκε ελαφρά ο πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων αγροτών κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, μετά από επίθεση νεαρών έξω από τη Βουλή.
Από το Σάββατο το ρεπορτάζ μας είχε εντοπίσει δυσκολίες, ειδικά για τους Κρήτες λόγω της απεργίας των πλοίων αλλά και για τους αγρότες της Βορείου Ελλάδος οι οποίοι δυσκολεύονταν να βρουν λεωφορεία για να μεταβούν στην Αθήνα.
Δυναμική παρουσία από αγρότες στο Σύνταγμα
Δυναμική ήταν η παρουσία των Πελοποννήσιων αγροτών. Αρκετοί κρατούσαν την γαλανόλευκη ενώ άλλοι είχαν αναρτήσει πανό, με χαρακτηριστικά αυτά των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων και Τριφυλίας.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Παναγιώτης Φιακάς, Πρόεδρος ΑΣ Κορινθίας, «Έχουμε έρθει αγρότες από όλη την Πελοπόννησο, την Κορινθία, την Λακωνία, την Νεμέα, την Τρίπολη και από την Καλαμάτα. Περιμέναμε ότι το νομοσχέδιο θα ερχόταν την επόμενη εβδομάδα. Αιφνιδιαστήκαμε αρχικά αλλά οι ενέργειες έγιναν γρήγορα και ήρθαμε στην Αθήνα. Απ' ότι βλέπετε η Πελοπόννησος έχει την πιο πολυπληθή παρουσία σήμερα (σ.σ χθες). Το τελευταίο διάστημα είχαμε μιλήσει με βουλευτές της Κορινθίας και της Λακωνίας, σήμερα δεν πρόκειται να τους συναντήσουμε. Ό,τι είχαμε να τους πούμε τους το έχουμε πει και αυτό είναι να μην ψηφίσουν τα μέτρα. Όποιοι βουλευτές ψηφίσουν αυτά τα μέτρα δεν θα είναι αποδεκτοί στις περιφέρειές τους».
Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Καλογιάννης, νέος αγρότης από την Λάρισα δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «Δυστυχώς μια αριστερή κυβέρνηση δεν άφησε τον λαό να εκφραστεί, φέρνοντας το ασφαλιστικό με αυτό τον τρόπο. Κατά την άποψή μας υπήρχε σχεδιασμός πίσω από αυτό. Άλλα μας υποσχέθηκαν για να φύγουμε από τα μπλόκα μας και άλλα έκαναν. Οι αποφάσεις αυτές δείχνουν ότι οι κυβερνώντες δεν θέλουν έναν ισχυρό πρωτογενή τομέα, από τα λίγα στηρίγματα που έχουν απομείνει στην ελληνική οικονομία. Αν πεθάνει και η αγροτική παραγωγή δεν μπορώ να σκεφθώ πώς η χώρα μας θα μπορέσει να φύγει από τα μνημόνια».
Στο Σύνταγμα εντοπίσαμε αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα (Δράμα, Καβάλα, Σέρρες) και Λάρισα. Αξιοσημείωτη αλλά αναμενόμενη η απουσία των Κρητών οι οποίοι δεν είχαν τρόπο να έλθουν στην Αθήνα.
Σημειώνεται ότι το Σάββατο 7/5 είχε βρεθεί στο Σύνταγμα για να διαδηλώσει ο ομάδα των Θεσσαλών αγροτών του Βαγγέλη Μπούτα, μετά το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.
Ένταση και τραυματισμός του Πρόεδρου του ΑΣ Λαρισαίων αγροτών, επεισόδια το βράδυ

Κατά τις 6.30 μμ οι αγρότες μαζί με άλλους φορείς και διαδηλωτές μετέβησαν από την πλατεία Συντάγματος έξω από τη βουλή, όπου μεταξύ άλλων έψαλαν τον εθνικό ύμνο και φώναξαν συνθήματα κατά του ασφαλιστικού. Ενώ όλα κυλούσαν ειρηνικά, λίγο πριν τις 7 μια ομάδα μαυροντυμένων ατόμων κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Χρήστου Σιδερόπουλου, τραυματίζοντάς τον μάλιστα στο πρόσωπο. Κάποιοι εκ των ατόμων που επιτέθηκαν στον κ. Σιδερόπουλο φώναξαν ότι είχε συνομιλήσει πρόσφατα με στελέχη της Χρυσής Αυγής. Όλα εκτυλίχθηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα και ο παθών βρέθηκε στο έδαφος χτυπημένος, για να φυγαδευθεί από συναδέλφους του και να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ευτυχώς δεν υπήρξε κάποια γενικευμένη σύρραξη και οι ψυχραιμότεροι απέτρεψαν τα χειρότερα.  Ο κ. Σιδερόπουλος διεκομίσθη με ασθενοφόρο στο ΚΑΤ και αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στη Λάρισα.
Μετά τις 8 μμ, ομάδα αντιεξουσιαστών έφτασε στην Πλατεία Συντάγματος και ακολούθησαν συμπλοκές με τα ΜΑΤ και ρίψεις δακρυγόνων. Τα επεισόδια ανάγκασαν αρκετούς από τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν από την πλατεία Συντάγματος. Το βράδυ οι αγρότες πήραν τον δρόμο της επιστροφής για τις περιοχές τους.
Αντώνης Ανδρονικάκης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr