Σήμερα οι αποφάσεις για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων


07.02.2017


Σήμερα οι αποφάσεις για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων Για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας και ολόκληρης της Ελλάδας, που θα συμμετέχουν στην πανελλαδική συνάντηση η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις στις 12 το μεσημέρι στη Νίκαια.
Στην σύσκεψη, ύστερα από κάλεσμα για πανελλαδικό συντονισμό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αναμένεται να συμμετάσχουν αγρότες που εκπροσωπούν μπλόκα από όλη σχεδόν την Ελλάδα, δηλαδή από Κρήτη, Μακεδονία, Έβρο, Θεσσαλία, Ήπειρο, Πελοπόννησο κτλ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στόχος των αγροτών είναι να υπάρξει κοινός συντονισμός, όλων των μπλόκων, ενώ αναμένεται να βρεθούν τρόποι για την κλιμάκωση της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης, ενίσχυση των υπαρχόντων μπλόκων, αλλά και να πραγματοποιηθούν νέες μορφές κινητοποιήσεων έξω από εφορίες, υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, του ΟΓΑ κτλ.

Να σημειωθεί πως σε ενίσχυση του μπλόκου της Νίκαιας προχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο στο Γερακάρι, που εδώ και δεκατρείς μέρες βρίσκονται στο δρόμο.

Οι αγρότες μετέφεραν τα τρακτέρ τους και τις δυνάμεις στη Νίκαια, με στόχο να γίνει πιο δυναμικό το μπλόκο, ενώ θα συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα..

Διάλογο με την κυβέρνηση ζητά άμεσα η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας

Επιστολή με την οποία ζητούν άμεσα συνάντηση με την κυβέρνηση για τη "διεξαγωγή επικοδομητικού διαλόγου", κατέθεσαν χθες εκ νέου στο γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αγροτοκτηνοτρόφοι από τα μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και συνάδελφοί τους από άλλες περιοχές της χώρας, που συντάσσονται μαζί τους.

Όσοι συντάσσονται με την συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, αναμένεται να το ανακοινώσουν σήμερα επίσημα, σε συνάντηση που ορίστηκε για τη 13.00 στο Λευκώνα Σερρών, όπως είπε το μέλος του μπλόκου του Προμαχώνα, Στέργιος Λίτος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας Σερρών. Ο κ. Λίτος κάλεσε όλους τους συναδέλφους του να δώσουν ηχηρό "παρών" στην σημερινή συνάντηση, αλλά, ωστόσο, διεμήνυσε ότι "οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα μένουμε στα μπλόκα που έχουμε στήσει και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας, σκληραίνοντας αισθητά τη στάση μας".

Στην επιστολή που κατατέθηκε τονίζεται, μεταξύ άλλων, η δεινή θέση των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας στο πλαίσιο των νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν προχωρήσει, και υπογραμμίζεται το δυσοίωνο μέλλον του πρωτογενούς τομέα. "Δεν είναι απλώς ασύμφορη, αλλά μη βιώσιμη η ενασχόλησή μας με την γη", σημειώνουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Ζητούν συνάντηση με με στελέχη της κυβέρνησης από τα υπουργεία των Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας, υπό την εποπτεία, ή και φυσική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού. Στον άξονα της συζήτησης επικεντρώνουν τα εξής τρία σημεία:κόστος παραγωγής, ασφαλιστικό και φορολογικό.

Τρακτέρ μέσα στη Θεσσαλονίκη για τρίτη φορά μέσα σε πέντε ημέρες

Χθες, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι έφτασαν με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα έξω από το Διοικητήριο αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, προερχόμενοι από το μπλόκο "Πράσινα Φανάρια" (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), όπου και έμειναν περισσότερο από δύο ώρες.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης, συνάδελφοί τους από τα μπλόκα Δερβενίου, Ευζώνων, Προμαχώνα Σερρών, Λάρισας και Χαλκιδικής. Να σημειωθεί, ότι ήταν η τρίτη φορά, μέσα σε πέντε ημέρες, που τα τρακτέρ μπήκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και όπως δήλωσαν μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με τη μορφή αιφνιδιαστικών κινήσεων, αλλά και την πραγματοποίηση δράσεων που θα αναδείξουν ακόμη πιο έντονα τα προβλήματά τους.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ενώ κλειστή εξακολουθεί να είναι, από τις 30/1, και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου - Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης - Ειδομένης. Η πρόσβαση στην ΠΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

Χθες, από τις 8 το βράδυ και για περίπου σαράντα λεπτά αγρότες απέκλεισαν τα διόδια των Μαλγάρων, αφήνοντας, ωστόσο, ελεύθερη μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

Τα αγροτικά μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία

Το ενδεχόμενο αποκλεισμού του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας, εξετάζουν αγροτοκτηνοτρόφοι, οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε διάφορα κομβιακά σημεία σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, την Πέμπτη 9 Φεβρουταρίου, στις 12 το μεσημέρι, θα ξεκινήσει ο 24ωρος συμβολικός αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, προσθέτοντας ότι σήμερα "λίγο πριν τις 15.00 κλείδωσε η κινητοποίηση, που εξαγγείλαμε από την προηγούμενη εβδομάδα".

Στο μεταξύ, σε στάση αναμονής, αλλά επί ποδός, βρίσκονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι στη Δυτική Μακεδονία, έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στην συνάντηση που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας στη Νίκαια και στην οποία θα δώσουν το παρών εκπρόσωποί τους.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Καστοριά παραμένουν στο μπλόκο του Άργους Ορεστικού, στον κάθετο αξονα της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, ενώ στο νομό Γρεβενών, συνάδελφοί τους βρίσκονται στην πρώτη έξοδο της Εγνατίας οδού, με κατεύθυνση προς Ιωάννινα. Επίσης, στο Καλονέρι Βοίου Κοζάνης, αγρότες και κτηνοτρόφοι έστησαν και αυτοί μπλόκο, στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού, στη διασταύρωση Σιάτιστας, καθώς και στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσας.

Εξάλλου, στους Πύργους Πτολεμαΐδας παραμένουν στο μπλόκο, στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας - Έδεσσας, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να στηθούν άλλα δύο μπλόκα, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στη γέφυρα Ρυμνίου, στην εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης, καθώς και στα Κοίλα Κοζάνης.

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης προς τον αγώνα των αγροτών ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ο εκπρόσωπος της συντονιστικής τους επιτροπής, Μαυρουδής Μηντσιούδης. Μιλώντας από το βήμα του Συμβουλίου επισήμανε ότι ο ίδιος ο περιφερειάρχης κάλεσε τους αγρότες να παρευρεθούν στη συνεδρίαση και ζήτησε να στηριχτεί το αίτημά τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μηντσιούδης ανέφερε ότι μετά τις περσινές μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών, προέκυψαν νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, που έφεραν τον πρωτογενή τομέα σε δυσκολότερη θέση και καθιστούν μη βιώσιμη την προσπάθεια των καλλιεργητών να παραμείνουν στη γη τους.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε: "δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται αυτή η κυβέρνηση, η υποτιθέμενα κοινωνικά ευαίσθητη, να μην έχει ακόμη καθίσει σε ένα τραπέζι με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, προκειμένου να ακούσει τα προβλήματα και να βρει λύση".

Σχολίασε ότι σήμερα ο αγροτικός κόσμος δοκιμάζεται όχι μόνο με τα νέα μέτρα που έρχονται και τις προβλέψεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά γιατί όλα αυτά τα χρόνια οι αγρότες δοκιμάζονται τόσο με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, όσο ταυτόχρονα και με στοιχεία της δραστηριότητάς τους, στα οποία δεν δίνεται λύση από την πολιτεία.

Τόνισε ότι οι αγρότες διαμαρτύρονται γιατί αν όλα αυτά εφαρμοστούν τελειώνει η αγροτική οικονομία στη χώρα,  που είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας στην Κεντρική Μακεδονία μαζί με τον τουρισμό. Διερωτήθηκε, εξάλλου, αν θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και αν ναι, ποιο θα είναι αυτό, ενώ τάχθηκε υπέρ των αιτημάτων των αγροτών και κατά των αποκλεισμών δρόμων.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ο Θανάσης Μπασδάνης από την "Περιφέρεια Πρωταθλήτρια" σημείωσε ότι δεν έχουν προχωρήσει από την Περιφέρεια βήματα στους τομείς της γεωθερμίας, των δημοπρατηρίων και της αγροτοδιατροφικής σύμπραξης.

Ο Θανάσης Χειμώνας από τη "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα" ανέφερε ότι έχουν μείνει ανοιχτά σημαντικά θέματα που αφορούν τους αγρότες όπως το φορολογικό, το υψηλό κόστος παραγωγής, το συνταξιοδοτικό και οι υποθήκες στις τράπεζες, ενώ ο Νίκος Χρυσομάλλης από την "Ελληνική Αυγή"  τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας είναι η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας της Ελλάδας μέσα από την οποία μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη.

Η Μαριάνθη Μπουφίδου από την παράταξη “Συμμετέχω” είπε ότι η αγροτική παραγωγή είναι βασικός πυλώνας για την οικονομία της χώρας όμως τα προβλήματα των αγροτών δεν αντιμετωπίστηκαν σωστά όλα τα προηγούμενα χρόνια". Ο Βασίλης Ρέβας από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" σχολίασε ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων έχουν ως αποτέλεσμα τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, ενώ η Νιόβη Παυλίδου από τους "Πολίτες Μπροστά" συμφώνησε ότι τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είναι εθνικής προτεραιότητας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δείξει γενναιότητα ο πολιτικός κόσμος για να δοθούν λύσεις. Ο Δαμιανός Ανδρέου από την "Οικολογία Αλληλεγγύη" επισήμανε ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια αλλά έκανε λόγο για παθογένειες δεκαετιών και υπογράμμισε ότι οι οικολόγοι εδώ και χρόνια μιλούν για μια διαφορετική ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα. Για συνέχιση των άγριων αντιλαϊκών πολιτικών μυ συνέπειες στον αγροτικό κόσμο μίλησε ο Θανάσης Αγαπητός από την "Ανταρσία".

πηγη:www.paseges.gr