Συμπληρωματικό φορολογικό πακέτο, με μειώσεις αφορολογήτου και αυξήσεις ΦΠΑ στα τρόφιμα


13.02.2017 


Συμπληρωματικό φορολογικό πακέτο, με μειώσεις αφορολογήτου και αυξήσεις ΦΠΑ στα τρόφιμα Ένα αξιόπιστο φορολογικό πακέτο που σχεδιάζεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια και να περιοριστεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου χτίζουν στο οικονομικό επιτελείο.
Το συμπληρωματικό φορολογικό πακέτο συζητείται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και αναμένεται να παίξει το ρόλο του στην επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού των θεσμών (staff level agreement).

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο συμπληρωματικό φορολογικό πακέτο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει:
- την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες των φυσικών προσώπων. Σήμερα έκπτωση φόρου 10% επί των ιατρικών δαπανών σε όσους φορολογούμενους πραγματοποιούν ιατρικά έξοδα άνω του 5% του συνολικού τους εισοδήματος
- την περικοπή φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων
- την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% που πραγματοποιείται στην παρακράτηση φόρου μισθωτών και συνταξιούχων

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά των δανειστών, τουλάχιστον σε επίπεδο σεναρίου έχει πέσει στο τραπέζι και η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%. Εφόσον πραγματοποιηθεί αυτή η αύξηση τότε προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης θα ανατιμηθούν. Για παράδειγμα, θα υπάρξουν ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ύδρευσης και νωπά τρόφιμα.

Το παραπάνω πακέτο φορολογικών μέτρων σχεδιάζεται προκειμένου να αποκρουστούν οι πιέσεις των θεσμών για μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι θεσμοί προκρίνουν μείωση της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο από τα 1.900 στα 1.300 ευρώ και πιθανότατα σε δύο δόσεις.

Δηλαδή 300 ευρώ το 2018 και άλλα 300 ευρώ, εφόσον χρειαστεί, δηλαδή δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Για κάθε 300 ευρώ που μειώνεται η έκπτωση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους το αφορολόγητο όριο μειώνεται κατά περίπου 1.400 ευρώ και εξασφαλίζονται πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 900 εκατ. ευρώ).

πηγη:www.paseges.gr