Ξεφεύγει από τα πολύ χαμηλά το σκληρό

13/03/2017

Γιαννακοπούλου Φανή
Τις προϋποθέσεις για κάποια έστω µικρή βελτίωση των τιµών παραγωγού στο σκληρό σιτάρι από τη νέα σεζόν δηµιουργούν τόσο τα λιγότερα στρέµµατα που µπήκαν στη χώρα µας, όσο και το γεγονός ότι είναι δύσκολο να σηµειωθούν αυξηµένες αποδόσεις για 2η συνεχή χρονιά.
Ειδικότερα, η ελληνική παραγωγή υπολογίζεται ότι θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2014/2015 ήτοι περί τους 800.000 τόνους έναντι των 1,4 εκατ. τόνων το 2015/2016, όπως αναφέρουν στην Agrenda έµπειροι παράγοντες της αγοράς. Υπενθυµίζεται ότι πέρσι ειδικά στη χώρα µας είχαµε και περισσότερα στρέµµατα και πολύ καλές αποδόσεις µε αποτέλεσµα στα αλώνια να σηµειωθεί το χαµηλό εύρος τιµών των 16-17 λεπτών το κιλό.
Με υψηλότερες τιμές φεύγουν τις τελευταίες μέρες τα λιγοστά αποθέματα ποιοτικού προϊόντος. Τα 22 λεπτά το κιλό προσεγγίζουν οι φορτώσεις, έναντι των 20 λεπτών στα μέσα Φεβρουαρίου.

Να σηµειωθεί ότι τώρα για το λιγοστό σκληρό που έχει µείνει αποθηκευµένο οι τιµές τσίµπησαν λίγο κατά 1 µε 2 λεπτά -µετά και την υποχώρηση στα 20 λεπτά το κιλό στα µέσα Φεβρουαρίου- όµως σηµειώνονται ελάχιστες πράξεις, σύµφωνα µε παραγωγούς από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.   

«Ερχόµαστε από µια δύσκολη χρονιά και γι’ αυτό και µπήκαν λιγότερα στρέµµατα. Υπολογίζω ότι στην ευρύτερη περιοχή η µείωση είναι της τάξης του 30%. Επιπλέον, λόγω καιρού δεν σπάρθηκαν στην ώρα τους οπότε δεν ξέρουµε τι αποδόσεις θα έχουν», επισηµαίνει ο Ε. Μισαηλίδης, από την ΕΑΣ Σηµάντρων Χαλκιδικής.

Όσον αφορά τη ζήτηση για σκληρό σιτάρι, ο Σ. Πανάγαινας, διευθυντής της ΕΑΣ Θηβών παρατηρεί ότι έχει υποχωρήσει και προσθέτει ότι: «τα αποθέµατα που υπάρχουν στην ελληνική αγορά θα έχουν φύγει πριν ξεκινήσει η νέα συγκοµιδή». 



Χαµηλά στην Ιταλία, κινητικότητα στη Γαλλία

Οι προπωλήσεις των Καναδών εµπόρων για τη νέα σοδειά για την ώρα είναι σε χαµηλά επίπεδα και αυτό κάνει τους Ιταλούς αγοραστές να εξακολουθούν να πιστεύουν στην πίεση των τιµών, λόγω των υψηλών φετινών αποθεµάτων. Σηµειώνεται ότι το σκληρό στην ιταλική αγορά παραµένει εδώ και 4 περίπου εβδοµάδες στα 225 ευρώ ο τόνος, ενώ στη γαλλική µετά την υποχώρηση στα 205 ευρώ ο τόνος στις αρχές Μαρτίου τώρα βρίσκεται στα 215 ευρώ ο τόνος.

Περισσότερο κριθάρι βυνοποίησης

Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον τη φετινή σεζόν είναι η στροφή των σιτοπαραγωγών στο κριθάρι βυνοποίησης µε κίνητρο τόσο τα λιγότερα έξοδα που έχει αυτή η καλλιέργεια αλλά και τα συµβόλαια µε την Αθηναϊκή Ζυθοποιία που παραµένουν σταθερά τα τελευταία χρόνια στα 17,5 λεπτά το κιλό. «Στην περιοχή µας ενδεχοµένως να είναι µειωµένες οι αποδόσεις στο σκληρό λόγω της ανοµβρίας κατά τη διάρκεια των σπορών. Οι παραγωγοί έρχονται από µια άσχηµη χρονιά και το γεγονός ότι δεν αναµένεται να βελτιωθεί σηµαντικά η αγορά του σκληρού οδήγησε αρκετούς στο να βάλουν µε συµβόλαια κριθάρια βυνοποίησης», τονίζει ο πρόεδρος του Α.Σ. Σχηµαταρίου, ∆. Θεοδώρου. Στο ίδιο µήκος κύµατος ο γεωπόνος του Α.Σ. Νίκαιας «Ο Προµηθέας» στη Λάρισα, Ε. Παπαδόπουλος, σηµειώνει ότι: «στην ευρύτερη περιοχή οι εκτάσεις στο σκληρό είναι µειωµένες κατά 20%-25% στα 20.000 στρέµµατα από τα 25.000 πέρσι. Ενώ, για το κριθάρι βυνοποίησης είναι αυξηµένες στα 4.000 στρέµµατα έναντι των 1.600 στρεµµάτων την περασµένη χρονιά. Βέβαια, εκτός από το κριθάρι ένα µέρος από τις εκτάσεις που έχασε το σκληρό πήγαν σε ψυχανθή και όσπρια».

Γύρω από τους 8εκ. τόνους η παραγωγή της ΕΕ

Αν και αναµένεται µικρότερη κατά 3% η φετινή συγκοµιδή σκληρού σιταριού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στους 8,85 εκατ. τόνους έναντι των 9,141 εκατ. τόνων πέρσι ως αποτέλεσµα της µείωσης των εκτάσεων, οι βελτιωµένες µέσες αποδόσεις θα οδηγήσουν σε επαρκείς ποσότητες που σε συνδυασµό µε τα υψηλά διεθνή αποθέµατα δεν θα επιτρέψουν στις τιµές να ξεφύγουν πολύ πιο πάνω από τα χαµηλά περσινά επίπεδα.  Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία µε τις βραχυπρόθεσµες προβλέψεις που έδωσε στη δηµοσιότητα η Κοµισιόν στις
8 Μαρτίου. 

Από την άλλη πλευρά, πιο χαµηλά από τις προβλέψεις της Κοµισιόν θέτει τον πήχη της ευρωπαϊκής παραγωγής σκληρού σιταριού η Copa-Cogeca στους 8,18 εκατ. τόνους για τη νέα χρονιά.

πηγη:www.agronews.gr