5.000 στρέμματα πλημμύρισαν στην περιοχή του Πυθίου στον Έβρο

 19/1/2016

5.000 στρέμματα πλημμύρισαν στην περιοχή του Πυθίου στον Έβρο Αίτημα στις αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας για μείωση του όγκου νερού που απελευθερώνεται από το φράγμα του Ιβαϊλοβγκραντ κατέθεσε η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Στο μεταξύ στον βόρειο Έβρο βρέθηκε τη Δευτέρα (18/1) ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, προκειμένου να παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, προς αποφυγήν του κινδύνου να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου.

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Πέτροβιτς τόνισε ότι «για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πλημμυρίσαμε περίπου 5.500 στρέμματα στην περιοχή του Πυθίου. Έχουμε όμως και άλλες πλημμύρες που έγιναν από τους χείμαρρους σε τοπικό επίπεδο. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχουμε εικόνα των καταστροφών. Περιμένουμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο τις επόμενες ώρες. Από σήμερα το πρωί έχουμε μια μείωση από την Βουλγαρία στην παροχή ύδατος και θέλουμε να δούμε αν αυτή η μείωση είναι παροδική ή μόνιμη. Για να γίνει αισθητή η μείωση στο ελληνικό τμήμα των ποταμών μεσολαβούν πολλές ώρες».

Ο κ. Πέτροβιτς ενημέρωσε πως υψηλή αλλά σταθερή παραμένει η στάθμη των ποταμών Έβρου και Άρδα, με μοναδική εξαίρεση τη θέση Κιρίσανε στην περιφέρεια της Αδριανούπολης όπου συναντώνται οι ποταμοί Άρδας, Τούντζας και Έβρος, όπου καταγράφονται 1.400 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου η απόφαση τεχνικής παρέμβασης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Πύθιο φαίνεται ότι βοήθησε προσωρινά στην εκτόνωση της κατάστασης. Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των αναχωμάτων, δήλωσε ότι προβλήματα δημιουργήθηκαν σε λίγα σημεία όπου δεν είχαν ολοκληρωθεί τα έργα αποκατάστασης.

πηγη:www.agrotypos.gr