Σκληραίνουν στάση οι Σερραίοι, έκλεισαν τον Προμαχώνα

  20/01/2016

Μέχρι το πρωί της Τετάρτης οι αγρότες που παραμένουν στον Προμαχώνα δήλωναν πως δεν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του τελωνείου.Μπίκας Αλέξανδρος
Σε κλείσιμο του τελωνείου του Προμαχώνα, προχώρησαν προειδοποιητικά το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους ενάντια στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.
Μέχρι το πρωί της Τετάρτης οι αγρότες που παραμένουν στον Προμαχώνα δήλωναν πως δεν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του τελωνείου.
«Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα της ανάγκης για ουσιαστική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελληνική, αγροτική οικογένεια, έχει ξεπεράσει τα όρια της εξαθλίωσης. Η περηφάνια των αγροτών, όμως, δεν πεθαίνει», τονίζουν με ανακοίνωσή τους οι αγρότες των Σερρών, που νωρίτερα απηύθηναν κάλεσμα για διάλογο στο Βαγγέλη Αποστόλου.
Σημειώνεται ότι το μπλόκο των Σερραίων στον Προμαχώνα ενδυναμώνεται μέρα με την ημέρα με τις πληροφορίες να μιλούν για τετραψήφιο αριθμό τρακτέρ.
Σε φάλαγγες φτάνουν στα Τέμπη τα τρακτέρ των Θεσσαλών
Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και διαρκή χιονόπτωση συνεχίζεται η έξοδος των τρακτέρ των Λαρισαίων αγροτών στους δρόμους. Μόνο στον κόμβο Γυρτώνης περίπου 250 αγροτικά μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί κάτω από την ΠΑΘΕ και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την πορεία τους προς την κοιλάδα των Τεμπών.
Στο σημείο των πρώην διοδίων αναμένεται να φτάσουν περίπου στις 2, οπότε και η Τροχαία θα διακόψει για λίγο την κυκλοφορία, για να διευκολύνει την παράταξη των αγροτικών οχημάτων εκατέρωθεν της εθνικής οδού. Να σημειωθεί ότι οι συνάδελφοι τους, της Μαγνησίας αποφάσισαν να αναβάλουν για την Πέμπτη την έξοδο τους στον κόμβο Μικροθηβών.
Σημειώνεται ότι σταδιακά και κατά φάλαγγες προς τα Τέμπη, ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα στη γενική κυκλοφορία θα οδεύσουν σταδιακά τα τρακτέρ των αγροτών, τα οποία θα ξεκινήσουν στις 10.30π.μ. από 6 διαφορετικούς άξονες: του Τυρνάβου, της Αγιάς, της Καρδίτσας, των Τρικάλων (Τερψιθέα, Μάνδρα, Ραχούλα,Αμυγδαλέα κ.α.), της Νίκαιας και του Κιλελέρ-Πλατύκαμπου.
Στην Κοιλάδα όπου υπολογίζεται να έχουν συγκεντρωθεί τα τρακτέρ μέχρι τις 13:30, η διάταξη θα γίνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων, υποστηρίζουν οι διοργανωτές που υπολογίζουν, μιλώντας στο AgroNews, ότι κοντά στα 1.500 τρακτέρ θα μαζευτούν στο σημείο. Ωστόσο από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώθηκε ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου και από ώρα 12.00΄ στο τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης (Π.Α.Θ.Ε.), από την Χ/Θ 365+477 (Κόμβο Γυρτώνης) μέχρι την Χ/Θ 390+700 (Διασταύρωση Στομίου), λόγω συγκέντρωσης γεωργικών ελκυστήρων στη Γυρτώνη και τη μετέπειτα κίνησή τους στα Τέμπη, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για την τακτοποίηση των γεωργικών ελκυστήρων εκατέρωθεν της Ν.Ε.Ο. Αθηνών -Θεσσαλονίκης.
Στα Τέμπη θα συγκεντρωθούν οι αγρότες της Θεσσαλίας, όπως επιλέχτηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, καθώς είναι ένα από τα μπλόκα ιδιαίτερης «στρατηγικής» και «συμβολικής» σημασίας και ως εκ τούτου ένα από τα ισχυρά σημεία «πίεσης» των αγροτών για την επιτυχή έκβαση του αγώνα τους.
Σκοπός των αγροτών είναι να παραμείνουν εκεί έως το Σάββατο όταν και θα ολοκληρωθεί η προσέλευση σε όλα τα μπλόκα που συντονίζονται από την Συντονιστική Επιτροπής Ελλάδας των αγροτικών φορέων. Σημειώνεται ότι οι αγρότες σχεδιάζουν να υπάρξει την Κυριακή μία συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων προκειμένου να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.
Στον κόμβο της Νίκαιας θα κάνουν την έξοδό τους την Πέμπτη οι αγρότες από τη Λάρισα, τα Φάρσαλα και την Καρδίτσα, αν και ήδη έχουν πραγματοποιήσει προσυγκεντρώσεις στα χωριά.
Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, στήνει αγωνιστικά μπλόκα διαμαρτυρίας:
1. Στις 12.30 μ.μ. στα Φάρσαλα στους Χαλκιάδες
2. Στις 12.30μ.μ. στην διασταύρωση Πλατυκάμπου-Αγιάς
3. Στις 1.30μ.μ. στο χωριό Νίκαια
4. Στις 12 το μεσημέρι στην Ελασσόνα στο ύψος της Μελούνας, το οποίο θα συντονίζεται με το μπλόκο της Νίκαιας.
Οι αγρότες της Μαγνησίας θα στήσουν από την Τετάρτη τα μπλόκα τους στην περιοχή με στόχο τον στρατηγικής σημασίας οδικό κόμβο των Μικροθηβών επί της Εθνικής Οδού Αθήνας -Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες του κάμπου και του Βελεστίνου θα συγκεντρωθούν στον κόσμο του Αερινού.
Όσον αφορά τους αγρότες του Πηλίου, αυτοί θα αποφασίσουν τη στάση τους την ερχόμενη Κυριακή.
Στα Τρίκαλα, οι αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη», όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος Απόστολος Θωμόπουλος, θα πραγματοποιήσουν μία προσυγκέντρωση στο Μεγαλοχώρι και στο Ζάρκο.

Μακεδονία-Θράκη
Περισσότερα από 900 τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί στο τελωνείο του Προμαχώνα και όπως αναφέρει ο αγροσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος «καθημερινά γίνονται διάφορες ενέργειες συμβολικού χαρακτήρα -χθες κτηνοτρόφοι του μπλόκου έριξαν γάλα και σανό στο οδόστρωμα- αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε να κλείσουμε το τελωνείο».
Τρακτέρ έχουν παραταχθεί και σε άλλες περιοχές του νομού Σερρών και ο σχεδιασμός είναι να κατευθυνθούν από αύριο σε σημεία που χρειάζονται ενδυνάμωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας.
Δουλεύουμε για να στηθούν λίγα, δυνατά και σε κομβικά σημεία μπλόκα. Ένα τέτοιο πολύ δυνατό είναι αυτό που στήνεται στον κόμβο Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού. Η Πανελλήνια Συντονιστική θα έχει δυναμική παρουσία και στα μπλόκα του κόμβου της Χρυσούπολης στην Καβάλα, στο Κάστρο Βοιωτίας, στο Αγρίνιο, στη Θεσπρωτία, στο Ηράκλειο, ακόμα και στον Ισθμό της Κορίνθου και στα Μάλγαρα», αναφέρει. Μπλόκο στήνεται και στην περιοχή Κοκκινογείων στη Δράμα.
Αγρότες από τη Βόρεια Χαλκιδική και την ανατολική Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν μπλόκο στην περιοχή του αεροδρομίου. «Αποφασίσαμε να κάνουμε προσυγκεντρώσεις στις πλατείες των χωριών στις 23 Ιανουαρίου 2016 και στις 26 του μήνα θα συγκεντρωθούμε όλοι στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία, οπότε και θα αποφασίσουμε αν τελικά θα κάνουμε πορεία διαμαρτυρίας μέχρι τον Λευκό Πύργο», αναφέρει ο επικεφαλής τους Βασίλης Μαυροσκάς.
«Να θεωρείται βέβαιο ότι θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού στο νομό Ημαθίας, ενώ δυναμικό παρόν θα δοθεί και στους κόμβους Μαυροβουνίου και Παλιού Μηλοτόπου Πέλλας» δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος  Πρωτοβουλίας Αγροτών που αριθμεί 62 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποφάσισε χθες προσυγκεντρώσεις σε πλατείες χωριών και κάθοδο σε κομβικά σημεία της Εθνικής Οδού.
Παρατεταγμένα τρακτέρ βρίσκονται στο Αιγίνιο Πιερίας, στις δύο εισόδους στο νομό Κιλκίς, στην Παλαιά Πέλλα, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, στο Μηλότοπο και στις περιοχές Αλεξάνδρεια, Καβάσιλα, Κυψέλη και Νησί του νομού Ημαθίας, ενώ αύριο θα αποφασιστεί προς ποια μπλόκα θα κινηθούν.
Σημειωτέον ότι, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης περιμένουν την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου οι αγρότες της Κομοτηνής στον πεζόδρομο της Κεντρικής Πλατείας της πόλης, στο ίδιο σημείο όπου την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο οι εκπρόσωποι των φορέων της Ροδόπης.
Δυτική Ελλάδα
Στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας θα παρατάξουν οι αγρότες τα τρακτέρ τους στις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης.
«Οι αγρότες είναι απογοητευμένοι με τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση» είπε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Αχαΐας Νίκος Ζαφειρόπουλος, προσθέτοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε, διότι αν εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται για τη φορολογία, τα αγροτικά μας προϊόντα θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικά».
Οι αγρότες της Ηλείας θα παρατάξουν τα τρακτέρ σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου. «Αν εφαρμοστούν τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τη φορολογία, τότε θα μπει ταφόπλακα στο αγροτικό επάγγελμα γι' αυτό και εμείς είμαστε μια γροθιά και θα αγωνιστούμε για να μην περάσει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο», είπε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς.

Στερεά Ελλάδα
Οι αγρότες της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας τηρούν στάση αναμονής με προσυγκεντρώσεις. Στη Βοιωτία έχει συγκροτηθεί προσυγκέντρωση με περίπου 130 τρακτέρ μεταξύ της Λιβαδιάς και του Ορχομενού στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, όπου είναι και ο κόμβος της παλιάς εθνικής οδού Λαμίας και Λιβαδιάς.
Στόχος τους είναι να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μπλόκο στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας στο 110 χιλ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.
Στα Βάγια υπάρχει προσυγκέντρωση με περίπου 40 τρακτέρ, όπως επίσης προσυγκέντρωση υπάρχει και στην περιοχή της Θήβας κοντά στο εθνικό δρόμο στο 90ό χλμ με λιγότερα αγροτικά μηχανήματα.
Στη Φθιώτιδα στο 210 χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ από την αρχή της βδομάδας.
Επίσης, έχουν αποφασιστεί προσυγκεντρώσεις στην περιοχή του Μώλου και της Στυλίδας, όπου τα τρακτέρ θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι. Οι επιτελείς αναμένουν τα τρακτέρ για να εκτιμήσουν την κατάσταση, αλλά και τις επόμενες κινήσεις τους, με κεντρικό στόχο να δημιουργήσουν ένα μεγάλο μπλοκ με αγροτικά μηχανήματα στην περιοχή της Ανθήλης.
Τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο 43ο χιλ. της επαρχιακής οδού Λαμίας-Δομοκού-Καρδίτσας.
Ήπειρος
Δύο προσυγκεντρώσεις και πορεία προς την Περιφέρεια Ηπείρου θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες των Ιωαννίνων και σε συνεννόηση με αγρότες από άλλες περιοχές θα συντονίσουν τις επόμενες δράσεις τους. Οι προσυγκεντρώσεις θα γίνουν στην γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και στην Ανατολή. Το απόγευμα θα συμμετέχουν σε συλλαλητήριο που διοργανώνουν φορείς και οργανώσεις.
Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στην Εγνατία θα συγκεντρωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας, ενώ στην Άρτα θα βρίσκονται στις 10 το πρωί στην Εθνική Οδό στο χωριό Κομπότι.
Οι κινητοποιήσεις στην Πρέβεζα, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ετοιμάζουν οι σύλλογοι αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, στο Φόρο, την κεντρική πλατεία της πόλης.
Πελοπόννησος
Μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου Αργολίδας, στο σταθμό του τρένου, αποφάσισαν να δημιουργήσουν οι αγρότες στην Αργολίδα ανεξάρτητα από τα άλλα μπλόκα που θα στηθούν στην Πελοπόννησο.
Οι αγρότες της Αργολίδας θα πραγματοποιήσουν πορεία αγροτικών μηχανημάτων και αυτοκινήτων από τα χωριά του αργολικού κάμπου στις πόλεις και στην συνέχεια θα δημιουργήσουν μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου.
Στη Λακωνία, οι αγρότες θα κατεβάσουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες και θα ξεκινήσουν ενημέρωση του κόσμου.

Κρήτη

Το περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ στο Ηράκλειο θα καταλάβουν οι αγρότες το πρωί της Τετάρτης, ανοίγοντας τον χορό των κινητοποιήσεων ενάντια στα συζητούμενα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα, όπως είχαν κάνει και στις 13 του μήνα.
Οι αγρότες αποφάσισαν να δώσουν δυναμικό «παρών» στην 26η Agrotica Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώνοντας τις φωνές τους με τους συναδέλφους τους.
Επιπλέον οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που ανήκουν στην Ενωτική Ομοσπονδία ανακοίνωσαν την διοργάνωση συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.
Κέρκυρα
Παναγροτικό συλλαλητήριο έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση Κέρκυρας που οργανώνει τις κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα μέτρα φορολογίας και του ασφαλιστικού που προτείνει η κυβέρνηση.
«Στο παναγροτικό συλλαλητήριο της Κέρκυρας οι αγρότες με την παρουσία τους, χωρίς αγροτικά μηχανήματα, πρόκειται να δώσουν ένα βροντερό παρόν, δηλώνοντας την αντίθεσή τους για τα προτεινόμενα μέτρα της κυβέρνησης και διεκδικώντας την κοινοτική ενίσχυση που δεν έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτών του νησιού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ Κέρκυρας Βασίλης Αρμένιακος.
Λήμνος
Τα τρακτέρ τους στην Επαρχιακή Οδό Μύρινας - Μούδρου, στον κόμβο του Λιβαδοχωρίου παρατάσσουν στις 10:30 το πρωί της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου και οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς της Λήμνου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. «Οι αγρότες είναι απογοητευμένοι με τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση» αναφέρει το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών Λήμνου Παναγιώτης Μόσχος, προσθέτοντας ότι: «είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε, διότι αν εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται για τη φορολογία, τα αγροτικά μας προϊόντα θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικά».
Να σημειωθεί ότι μετά την προσυγκέντρωση στο Λιβαδοχώρι, θα ακολουθήσει πορεία προς τη Μύρινα.
Κινητοποιούνται και οι αλιείς
«Ραντεβού» με τα καΐκια τους στην προβλήτα Νέα Κρήνης στην Καλαμαριά Χαλκιδικής έχουν δώσει στις 10.00 το πρωί οι αλιείς του νομού Θεσσαλονίκης, και όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Μάνθος Παγώνης, «κατεύθυνσή μας θα είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκη, όπου και σκοπεύουμε να εγκατασταθούμε επ’ αόριστο. Θα συγκεντρωθούμε όλοι οι παράκτιοι αλιείς από την ευρύτερη περιοχή του νομού μας, αλλά και τις τριγύρω περιοχές».
Με προσυγκέντρωση απέναντι από το δημαρχείο Βόλου, όπου οι αλιείς έχουν δεμένα τα καΐκια τους, θα ξεκινήσει η κινητοποίηση στο Βόλο, και όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του οικείου Συλλόγου, Χρήστος Ξηραδάκης, «στο σημείο θα φτάσουν και αγρότες από το Πήλιο και μετά όλοι μαζί θα προχωρήσουμε σε αποκλεισμό του λιμανιού του Βόλου».
 
πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου