Κατ’ αρχήν ανάκληση μόνο από εισπράξαντες άνω των 5.000 ευρώ

 28/03/2016 

Γιουρουκέλη Μαρία
Χοντρό το δούλεµα των αγροτών µε τις ανακτήσεις του πακέτου Χατζηγάκη που αν µη τι άλλο έχει κάνει πολύ κόσµο να χάσει και όχι αδίκως τον ύπνο του.
Πατώντας στα λάθη των προηγούµενων, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου επιδίδεται σε µια απίστευτη µικροπολιτική, χωρίζοντας τους αγρότες σε κατηγορίες ανάλογα µε το τι εισέπραξαν µε απόλυτη ευθύνη του κράτους σε µια εποχή που τα πράγµατα ήταν τελείως διαφορετικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda
Θέατρο σκιών με το πακέτο Χατζηγάκη. Ευκαιρία για αντιπερισπασμό μέχρις εσχάτων από τον Αποστόλου.
Τελευταία εφεύρεσή του ότι την πρώτη δόση (από τις 5 ετήσιες) επιστροφής των «αποζηµιώσεων» Χατζηγάκη θα κληθούν να πληρώσουν φέτος µόνο όσοι εισέπραξαν πάνω 5.000 ευρώ.  
 Ο ίδιος δεν φαίνεται πάντως να ανησυχεί για πιθανό «ξεσηκωµό» των δικαιούχων, καθώς, όπως λέει, αυτοί που σε πρώτη φάση θα κληθούν να επιστρέψουν τα λεφτά σε βάθος 5ετίας είναι περί τους 12.000 άνθρωποι, δηλαδή µόλις το 1,67 % των αγροτών. Θα ακολουθήσει, βέβαια επιστροφή ενισχύσεων από όσους έλαβαν µικρότερα ποσά, δηλαδή από 1.000 έως 5.000 ευρώ.
Μάλιστα, µε βάση τα όσα είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου από το βήµα της Βουλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη αλλά και σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Mega, υπάρχει…άπλετος χρόνος, αφού η πρώτη δόση ανάκτησης είτε θα είναι τον ερχόµενο Οκτώβρη είτε την επόµενη χρονιά, δηλαδή το 2017. Και αυτό γιατί,  όπως υποστηρίζει η απόφαση του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου δεν έχει χρονικό όριο εφαρµογής. «Κανείς δεν καλείται σήµερα να πληρώσει, αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου.», είπε.
Οι αναφορές Αποστόλου, σε καµία περίπτωση δεν καθησυχάζουν τους αγρότες, που βρίσκονται εκ νέου υπ’ατµόν. Μάλιστα, επιχειρείται  ταξικός διαχωρισµός µεταξύ αυτών που πήραν πάνω 20.000 ευρώ, οι οποίοι σύµφωνα µε τον υπουργό είναι σίγουρο ότι παίρνουν βασική ενίσχυση αρκετά αυξηµένη… Εξάλλου, όπως λέει «ο κορµός των αγροτών µε τον οποίο ήρθαµε σε συνεννόηση δεν εξέφραζαν προβληµατισµούς διότι δεν τους απασχολούσε το θέµα.».
Κατά τον ίδιο «από το σύνολο των 725.000 αγροτών, έχει ήδη απαλλαγεί από την υποχρέωση επιστροφής των χρηµάτων η συντριπτική πλειοψηφία και η όλη διαδικασία αφορά τους 95.000 που έχουν πάρει πάνω από 1.000 ευρώ». Για να γίνει πάντως αυτή η….µείωση στις διαπραγµατεύσεις που µεσολάβησαν µε τα αρµόδια κοινοτικά όργανα σύµφωνα µε τον κ. Αποστόλου χρησιµοποιήθηκαν  διάφορα «εργαλεία», όπως το δικαίωµα για ενισχύσεις de minimis, και το ποσό προς ανάκτηση από τα 420 εκατ. ευρώ δεν ξεπερνάει, τώρα τα 215 εκατ.
Ενδιαφέρον πάντως, προκαλεί η αναφορά του υπουργού ότι «συνεχίζεται η διαπραγµάτευση και αλλάζουν και τα δεδοµένα» φέρνοντας για παράδειγµα το πρόσφατο Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας όπου συζητήθηκε να διευρυνθεί η δυνατότητα των κρατών µελών για τις ενισχύσεις de minimis αντί για  15.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση – µετά από έγκριση βεβαίως της ΕΕ- να µπορεί να πάει το ποσό  στις 30.000 ευρώ. «Αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα αλλάξει τα δεδοµένα και για τους δικούς µας καταλογισµούς», είπε. Κάτι τέτοιο, ανοίγει το δρόµο για συµψηφισµούς µέσω των de minimis για να…περιοριστούν επιστροφές χρηµάτων από προηγούµενα µη σύννοµα µε την ΕΕ πακέτα κρατικών ενισχύσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ που θα προσδιορίζει ποιος και τι θα πληρώσει ακριβώς αφού σύµφωνα µε τον κ. Αποστόλου, τα δεδοµένα συνεχώς αλλάζουν. «Πρέπει να χρησιµοποιήσουµε στοιχεία του ΟΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, να δούµε ποιοι έχουν πεθάνει κλπ.», σηµειώνει.

Οι «κρίνοντες κρίνονται» απαντά ο Σωτήρης Χατζηγάκης

Η αλήθεια δεν αποδεικνύεται πάντοτε µε δικαστικές αποφάσεις απαντά ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, επιχειρώντας για µία ακόµη φορά να υπεραµυνθεί της νοµιµότητας για την καταβολή των 425 εκατ. ευρώ στους αγρότες για τις ζηµιές από τις θεοµηνίες του 2009.
 «Η ύπαρξη και η έκταση των ζηµιών, εκείνων, αλλά και τα ζηµιογόνα φυσικά φαινόµενα είχαν καταγραφεί σε πάνω από 200 έγγραφα, που στάλθηκαν στον ΕΛΓΑ σε τελείως ανύποπτο χρόνο: από την άνοιξη έως το τέλος του 2008», σηµειώνει ο Τρικαλινός πολιτικός, ενώ σε σχέση µε τη διαδικασία επισηµαίνει τα εξής: «Υπήρξε απόλυτα σύµφωνη και µε τους ευρωπαϊκούς κανονισµούς και την ελληνική νοµοθεσία. Γιατί, τα ζηµιογόνα γεγονότα (που προκάλεσαν τις ζηµιές στις αγροτικές καλλιέργειες την περίοδο 2008 και 2009) δικαιολογούν αποζηµιώσεις µόνο µε εθνικούς (και όχι ευρωπαϊκούς) πόρους. Η τότε, λοιπόν, ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην παροχή αποζηµιώσεων τηρώντας απαρέγκλιτα τη διαδικασία, που προβλέπεται από τη νοµοθεσία», αναφέρει.
Κατά τον ίδιο, οι αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου είναι αβάσιµες και άδικες για τη χώρα µας και εκδόθηκαν κάτω από τις επικρατούσες στην Ευρώπη της κρίσης, αντιλήψεις, της πολιτικής των γενικευµένων  περικοπών των δαπανών, ακόµα και εκείνων που αφορούν στις αδύναµες κοινωνικές οµάδες. Ο κ. Χατζηγάκης, παράλληλα, αντικρούει τον ισχυρισµό Αποστόλου ότι ευνοήθηκαν από τις αποζηµιώσεις οι καλούµενοι (µε ελληνικά και όχι ευρωπαϊκά κριτήρια) µεγαλοαγρότες, λέγοντας ότι δεν είναι ακριβής.
«Είναι αλήθεια πως αποζηµιώθηκε ένα ποσοστό 1,8% «µεγαλο-αγροτών» (αριθµός 6.000 περίπου). Αυτοί έλαβαν µεγαλύτερα ποσά διότι, διέθεταν µεγαλύτερες καλλιεργούµενες εκτάσεις και συνεπώς υπέστησαν µεγαλύτερες ζηµιές. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι αποζηµιώσεις δόθηκαν εξ αντικειµένου και οριζόντια και εποµένως δεν χαρίστηκε σε κανέναν ούτε ένα ευρώ».

Τιµωρία για παραβίαση της αρχής ανταγωνισµού

Ως προς την παραβίαση της αρχής του ανταγωνισµού που αποτελεί κατά την ευρωπαϊκή νοµοθεσία την αιτία της τιµωρίας της χώρας µας λέει ο κ. Χατζηγάκης, παρατηρούµε ότι η µείωση της παραγωγής σε ποσοστό άνω του 20% και η ποιοτική υποβάθµιση διαµόρφωσαν δυσµενείς συνθήκες ανταγωνισµού για τους Έλληνες αγρότες έναντι των ξένων συναδέλφων τους.
Εισαγωγείς χώρων (όπως η Ιταλία) δεν αγόρασαν ελληνικό σκληρό, λόγω υποβαθµισµένης ποιότητας. Τα 425 εκατ. ευρώ το 2009 στους αγρότες για τις ζηµιές στις καλλιέργειές τους το 2008 δεν αποτελούν κρατικές ενισχύσεις, ωστόσο αν δυνητικά χαρακτηρίζονταν έτσι, αυτές νοµιµοποιήθηκαν µε τον προσωρινό κανονισµό της Επιτροπής, τον Οκτώβριο του 2009.



Γιατί άλλαξε γνώµη ο Αποστόλου,διερωτάται ο Τζελέπης

Τι µεσολάβησε από το ∆εκέµβριο του 2015 που ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου δήλωνε από το βήµα της Βουλής ότι δεν θα εφαρµόσει την τροπολογία για την επανείσπραξη ανακτήσεων αγροτικών ενισχύσεων από πακέτο Χατζηγάκη, ενώ τώρα ανακοινώνει την έκδοση ΚΥΑ για την είσπραξη των χρηµάτων ζητά να µάθει ο βουλευτής ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης ΠΑΣΟΚ-∆ΗΜΑΡ νοµού Σερρών Μιχάλης Τζελέπης.
Σε ερώτησή του υπογραµµίζει ότι: Θα ήθελα µόνο να σας υπενθυµίσω τις δηλώσεις σας στην Ολοµέλεια της 1-2-2015: Βαγγέλης Αποστόλου: «Εγώ επαναλαµβάνω αυτά που έχω πει. ∆εν υπάρχει περίπτωση αυτή η διαδικασία επανείσπραξης από αγρότες, µέσω των ανακτήσεων, να γίνει όσο είµαι εγώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

«Αυτοί που πήραν 20.000 ευρώ έχουν να πληρώσουν» λέει ο Αποστόλου


«Αυτοί που έλαβαν  µεγάλες ενισχύσεις δεν είναι οι αγρότες που έχουν το πρόβληµα και δεν µπορούν να πληρώσουν. […] ∆εν είναι πλειοψηφία που πήραν από το «πακέτο Χατζηγάκη» τις 15.000 και 20.000 ευρώ και από τους οποίους θα πάρουµε το 1/5». Αυτά και πολλά άλλα, είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Mega ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, δίνοντας το στίγµα πως θα κινηθεί για την έκδοση της  ΚΥΑ που θα ορίζει τον τρόπο και το χρόνο της ανάκτησης των ποσών από τους λογαριασµούς των παραγωγών και θα συνδέεται µε την περίοδο που καταβάλλεται η ενιαία ενίσχυση, είθισται τον Οκτώβριο. Στην προσπάθειά να περάσει το θέµα χωρίς νέες αντιδράσεις, το συνδέει µε τις διαπραγµατεύσεις για ασφαλιστικό, φορολογικό, στην κατεύθυνση στήριξης όσων λαµβάνουν κάτω από 5.000 ευρώ. Σηµεία από τη συνέντευξη:

Την περίοδο που έδωσε ο κ. Χατζηγάκης τα 500 εκατ. όλο το σύµπαν στους δρόµους και όλη η αντιπολίτευση  έλεγε είναι λίγα …
Υπάρχει µια διαδικασία, de minimis λέγεται, όπου όταν έχουµε πρόβληµα ενηµερώνουµε ακριβώς ποιο είναι το πρόβληµα, και παίρνουµε την έγκρισή τους. ∆εν έγινε αυτή η διαδικασία. Εγώ σας λέω ότι ακόµη και να µην έπαιρναν την έγκρισή τους, να είχαν κάνει την τεκµηρίωση. Ούτε καν την τεκµηρίωση δεν έκαναν…

Εγώ πήρα επιδότηση, ανάκτηση  τι θα πληρώσω;
Για να καταλήξουµε στο τι θα πληρώσεις πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγµάτευση, να δούµε τα δεδοµένα που θα έχουµε µπροστά µας, διότι όλη αυτή την περίοδο κάνουµε διαπραγµάτευση να µειώσουµε τα συγκεκριµένα ποσά που αφορούν ανακτήσεις. Στο «πακέτο Χατζηγάκη» είχαµε  420 εκατ. ευρώ και 720.000 αγρότες. Αυτή την ώρα που βγήκε η οριστική καταδικαστική απόφαση, έχουµε µειώσει την υποχρέωση στους 95.000 αγρότες και στα 215 εκατ.

Εγώ είµαι αγρότης που πήρα 20.000 ευρώ τότε…
Πολλά είναι, αν πήρε κάποιος 20.000 ευρώ για ζηµιές στον αγροτικό χώρο, τότε δεν µιλάµε για αγρότη από εκείνους για τους οποίους φωνάζουµε και θυσιαζόµαστε, δηλαδή για το 95% των αγροτών… Για κάποιους πολύ λίγους φτάνει να έχουν πάρει µέχρι 50.000 - 60.000 και 70.000 ευρώ… Ερχόµαστε λοιπόν και λέµε ότι οι ανακτήσεις θα γίνουν σε πέντε ετήσιες δόσεις η οποία θα είναι µια δόση κάθε χρόνο και θα έχει σχέση µε τη βασική ενίσχυση – διότι αυτός που έχει πάρει 20.000 – 25.000 είναι σίγουρο ότι παίρνει βασική ενίσχυση αρκετά αυξηµένη.[…]Συνεχίζουµε τη διαπραγµάτευση, αλλάζουν τα δεδοµένα. [...] στο πρόσφατο Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας συζητήθηκε να διευρυνθεί η δυνατότητα των κρατών µελών για τις ενισχύσεις de minimis αντί για  15.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση – µετά από έγκριση βεβαίως της ΕΕ- να µπορεί να πάει το ποσό  στις 30.000 ευρώ. Αν ισχύσει θα αλλάξει τα δεδοµένα για τους δικούς µας καταλογισµούς.

Μπορεί ο αγρότης να δώσει αυτά τα λεφτά πίσω;
Κανείς δεν καλείται σήµερα να πληρώσει, αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου. Και όπως σας είπα καλείται να πληρώσει το 1,65% των Ελλήνων αγροτών  […]. Αυτοί που έλαβαν  µεγάλες ενισχύσεις δεν είναι οι αγρότες που έχουν το πρόβληµα και δεν µπορούν να πληρώσουν.

Θα το δεχθούν οι αγρότες ή θα ξεσηκωθούν πάλι;
Ο κορµός των αγροτών µε τον οποίο ήρθαµε σε συνεννόηση δεν εξέφραζαν προβληµατισµούς διότι δεν τους απασχολούσε αυτό το θέµα.
 
πηγη:www.agronews.gr