Πληρωμή ολοκληρωμένης διαχείρισης και εξόφληση από το 2015 περιμένουν οι τευτλοπαραγωγοί από την ΕΒΖ

 Πληρωμή ολοκληρωμένης διαχείρισης και εξόφληση από το 2015 περιμένουν οι τευτλοπαραγωγοί από την ΕΒΖ
Την ολοκληρωμένη διαχείριση στα τεύτλα και την εξόφληση των χρημάτων που τους οφείλει η Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) για την παραγωγή του 2015 αναμένουν οι τευτλοπαραγωγοί.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, δεν εξοφλήθηκαν τα οφειλόμενα από το 2015 στους τευτλοπαραγωγούς επειδή η τράπεζα Πειραιώς δεν έχει καταβάλλει στην ΕΒΖ ακόμη τα 3 εκατ. ευρώ λόγω του «μπλοκαρίσματος» της δημοπρασίας των εργοστασίων της Σερβίας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παύλος Μπογιαννίδης, Πρόεδρος Σωματείου Τευτλοπαραγωγών Βορείου Ελλάδας Μακεδονία, «οι παραγωγοί δώσαμε τελεσίγραφο προς την διοίκηση της ΕΒΖ αν μέχρι τα Χριστούγεννα εξοφληθούμε τότε όσα στρέμματα μας ζητηθούν εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τα καλλιεργήσουμε. Θέλουμε να είναι συνεπείς με τους παραγωγούς».

Και προσθέτει: «αυτή την εποχή έχει πραγματοποιηθεί το 70% της συγκομιδής τεύτλων. Στον Έβρο καλλιεργήθηκαν περίπου 14.000 στρέμματα και τα υπόλοιπα 46.000 στρέμματα είναι σε Ημαθία και Σέρρες. Συνολικά το 2016 στην χώρα μας σπάρθηκαν περίπου 60.000 στρέμματα με τεύτλα. Η τιμή παραγωγού που υπέγραψαν στα συμβόλαια οι παραγωγοί με την βιομηχανία ξεκινά από τα 30 ευρώ/ τόνο. Φέτος αναμένονται από τη διοίκηση της ΕΒΖ περισσότεροι από 30.000 τόνοι ζάχαρης ελληνικής παραγωγής, όπου μαζί με τους άνω των 160.000 τόνων από Σερβία, ο Όμιλος θα προσεγγίσει τους 200.000 τόνους ζάχαρης. Φέτος ήταν μια πολύ καλή χρονιά».

Αναφορικά με την εξόφληση των τευτλοπαραγωγών για τα οφειλόμενα του 2015, ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Χρήστος Ρώσιος, δήλωσε ότι «αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα και έως τα τέλη του έτους θα εξοφληθούν και για την παραγωγή του 2016».

Πάντως το θετικό είναι ότι φέτος μεγάλος αριθμός Σέρβων παραγωγών αποφάσισε να υπογράψει συμβάσεις με την ΕΒΖ. Αν και υπάρχουν ιταλικά και σέρβικα εργοστάσια έδειξαν εμπιστοσύνη στην «ελληνική» βιομηχανία. Όμως από την πλευρά της η τράπεζα Πειραιώς θέλει να πουλήσει τα εργοστάσια της Σερβίας επειδή είναι το κομμάτι που μπορεί άμεσα να ρευστοποιηθεί.

Όσον αφορά την συνεργασία της ΕΒΖ με την ED&F MAN δεν είναι πρώτη φορά που κάνουν μια τέτοια εμπορική συμφωνία. Όπως προαναφέραμε φέτος η ΕΒΖ εκτιμά ότι θα διακινήσει περίπου 200.000 τόνους ζάχαρη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ελληνική αγορά καταναλώνει πάνω από 400.000 τόνους. Τις υπόλοιπες ποσότητες η ΕΒΖ θα τις καλύψει με φασόν από την πολυεθνική.

Καλλιέργεια τεύτλων στον Έβρο
Από 12 έως 13 χιλιάδες τόνοι ζάχαρη αναμένεται να παραχθούν κατά τη φετινή περίοδο από το εργοστάσιο της (ΕΒΖ) στη Ν. Ορεστιάδα, από τα 14 χιλιάδες στρέμματα που έχουν καλλιεργηθεί στην περιοχή. «Η ποσότητα αυτή δεν είναι σημαντική όμως είναι ικανή για του χρόνου, εάν είμαστε συνεπείς σε όσα έχουμε υποσχεθεί στους αγρότες, να φτάσουμε τον στόχο των 40 χιλιάδων στρεμμάτων» είπε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Χρήστος Ρώσιος, ο οποίος επισκέφθηκε την Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, το εργοστάσιο. Όπως τόνισε, η αύξηση των στρεμμάτων θα δώσει τη δυνατότητα για την επόμενη χρονιά να εργαστούν για ένα 8μηνο, περίπου 500 άνθρωποι από την περιοχή, καθ όλη την περίοδο της παραγωγικής διαδικασίας.

πηγη:www.agrotypos.gr