Παραμένουν τα υφιστάμενα μπλόκα, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις, νέες περιοχές προστίθενται

 31-01-2017



Έντονη κινητικότητα παρατηρείται σε όλη τη χώρα όπου οι διαβουλεύσεις των αγροτών και οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις με κλείσιμο δρόμου από δύο ώρες έως επ' αόριστον αποκλεισμό της κυκλοφορίας έχουν προχωρήσει αγρότες
στη Νίκαια της Λάρισας, στα δύο μπλόκα της Άρτας, στην Κουλούρα της Βέροιας, στο Αίγιο, στα «Πράσινα Φανάρια», καθώς και στο τελωνείο Ευζώνων στο Κιλκίς. Στήθηκε το μπλόκο του Θουρίου στον Βόρειο Έβρο, έρχεται ισχυρό μπλόκο στον κόμβο του Μπράλου στη Φθιώτιδα. Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται εντωμεταξύ χιλιάδες αγρότες από όλη την Ελλάδα καθώς σήμερα αναμένεται, τουλάχιστον όπως έχει προκύψει από την πληροφόρηση του Υπουργείου Οικονομικών να υπάρξει εξέλιξη στην πληρωμή επιστροφών αγροτικού πετρελαίου.
Tελωνεία
Στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, οι οποίοι και έφθασαν στο σημείο με αγροτικά οχήματα και με τα ιδιωτικής χρήσης επιβατηγά τους. Όπως επισήμαναν μέλη της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου του Προμαχώνα, ο σχεδιασμός τους αφορά πεζή διαμαρτυρία στο σημείο, εντός της επόμενης ώρας. Τονίζεται ότι ο μαγάλος όγκος των τρακτέρ τους βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, στο ύψος του Λευκώνα, ενώ έντονη είναι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.

Κλειστό παραμένει, από χθες το απόγευμα, το τελωνείο των Ευζώνων, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους να έχουν καταλάβει τον κόμβο της Ειδομένης, που βρίσκεται στα 200 μέτρα από τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, αλλά και τις παρακαμπτήριους οδούς που οδηγούν σε αυτό. Οι αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί από το Νησέλι Αλεξάνδρειας, το Αιγίνιο Πιερίας και τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσουν συνέλευση ώστε να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις τους.

Στήθηκε αγροτικό μπλόκο στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Την Πέμπτη (2/2) θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός από τις 12 το μεσημέρι και για δύο ώρες, στο τελωνείο της περιοχής. Για την Παρασκευή, (3/2), προγραμματίζουν παναγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Καστοριάς.
Έβρος
Περίπου 70 τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα από εχθές το μεσημέρι στον κόμβο του Θουρίου, στο πρώτο μπλόκο που έστησαν αγρότες του Έβρου. Το μεσημέρι το μπλόκο αναμένεται να ενισχυθεί τις επόμενες ώρες από αγροτικά μηχανήματα που θα φτάσουν στο σημείο από χωριά της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου. Τις νυχτερινές ώρες η κίνηση των οχημάτων στο τμήμα Θουρίου-Χειμωνίου εκτρέπονταν στον παλαιό δρόμο, για λόγους ασφάλειας.

Kεντρική Μακεδονία

Σε Ευζώνους και «Πράσινα Φανάρια» βρίσκονται παρατεταγμένα αγροτικά τρακτέρ. Στα «Πράσινα Φανάρια» ο δρόμος έχει κλείσει από το απόγευμα της Δευτέρας και στα δύο ρεύματα της διασταύρωσης πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία. Επίσης σε συμβολικό αποκλεισμό στα διόδια Μαλγάρων προχώρησαν αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο.

Δυτική Μακεδονία

Γεωργοί και κτηνοτρόφοι έστησαν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση πήραν και αγρότες του Αμυνταίου στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας. Σήμερα, στον ίδιο δρόμο, στήνεται και το μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, από αγρότες και κτηνοτρόφους των Πύργων Πτολεμαΐδας.

Την Πέμπτη, συνεδριάζουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι της Φλώρινας (Βοΐου, Νεάπολης και Τσοτυλίου), προκειμένου να καθορίσουν το ακριβές σημείο, όπου θα στήσουν το μπλόκο τους.

Συμβολικός αποκλεισμός έγινε χτες στην Εγνατία οδό και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας στο ύψος της Κουλούρας. Αγρότες, που είναι συγκεντρωμένοι εκεί για δεύτερη βδομάδα, ανέβηκαν στο οδόστρωμα με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα και προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας. Όπως δηλώνουν εκπρόσωποι των αγροτών, ο αποκλεισμός του δρόμου ήταν συμβολικός και αποτελεί μια ακόμη κίνηση στην προσπάθεια των αγροτών να θέσουν επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αναζητώντας βιώσιμη λύση.

Λάρισα

Στη Νίκαια χτυπά η καρδιά των κινητοποιήσεων εδώ και αρκετές ημέρες, καθώς οι αγρότες του μπλόκου επαναλαμβάνουν καθημερινά τους δίωρους αποκλεισμούς και των δύο ρευμάτων της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Από εκεί και πέρα σήμερα συνεδριάζουν Λαρισαίοι αγρότες σε Πλατύκαμπο (από Κιλελέρ, Μάνδρα και Αγιά) και Γυρτώνη (από Τύρναβο) και μένει να φανεί αν οι διαβουλεύσεις οδηγήσουν στη δημιουργία νέου μπλόκου στα Τέμπη.

Φθιώτιδα
Αύριο αναμένεται να κατευθυνθούν οι αγρότες της Φθιώτιδας στον κόμβο του Μπράλου, ώστε να σχηματιστεί ένα ισχυρό μπλόκο που αναμένεται να «κόψει τη χώρα στα δύο». Σημειωτέον ότι στην Ανθήλη έχουν ήδη συγκεντρωθεί τρακτέρ της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Ιωάννινα

Με δύο προσυγκεντρώσεις, μια έξω από την γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» και με μια δεύτερη έξω στο Πανηπειρωτικό στάδιο, ξεκινά αύριο στα Ιωάννινα τις αγροτικές της κινητοποιήσεις η επιτροπή αγώνα. Το ραντεβού δίνεται στις 10 το πρωί και αμέσως μετά οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, θα κατευθυνθούν στο κέντρο της πόλης. Από την επιτροπή αγώνα απευθύνεται πρόσκληση για συμπαράσταση, «γιατί» όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, «αν σβήσει η αγροτική παραγωγή θα σβήσει και η χώρα μας».

Άρτα
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγρότες της Άρτας, που κρατούν αποκλεισμένη επί 24ωρου βάσεως την Ιόνια οδό, στο ύψος του Αγίου Δημητρίου Πέτα, πραγματοποιεί αύριο, στις 7 το βράδυ το Εργατικό Κέντρο Άρτας. Κλειστή παραμένει και η Παλαιά Εθνική οδός καθημερινά από 7 έως 9 μ.μ. από το μπλόκο στο ύψος του Κομποτίου. Να σημειωθεί ότι αγρότες από τα εν λόγω μπλόκα θα συμμετάσχουν στο πανειπηρωτικό συλλαλητήριο μαζί με τους αγρότες των Ιωαννίνων.
Πρέβεζα
Στην εθνική οδό Ιωαννίνων - Πρέβεζας στο ύψος του Λούρου οι αγρότες «οργανώνονται για να μείνουν», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, Σπύρος Κλινάκης.

Αιτωλοακαρνανία

Σε εξέλιξη είναι τώρα συγκέντρωση αγροτών με τρακτέρ στον κόμβο Κεφαλοβρύσου, σε υλοποίηση της απόφασης που πάρθηκε στην συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν κλείσει ο δρόμος αλλά το επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί συνέλευση. Ενισχύεται επίσης το μπλόκο στο «κόμβο Βρυσούλας» στη Βόνιτσα. Οι αγρότες εκεί κλείνουν καθημερινά τον δρόμο.
Αχαΐα
Συνεχίζουν να κλείνουν τον δρόμο σε τακτά χρονικά διαστήματα οι αγρότες της Αιγιάλειας, στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος των βενζινάδικων του Αιγίου. Στο μπλόκο των αγροτών βρέθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης, οι σύλλογοι συνταξιούχων ΙΚΑ από το Αίγιο, την Πάτρα και την δυτική Αχαΐα. Από την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, και ώρα 12 το μεσημέρι, παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στο κόμβο της Κάτω Αχαΐας και οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας.

Ηλεία
Νέος αποκλεισμός της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου είχαμε χθες το μεσημέρι, από τους αγρότες που έχουν στήσει μπλόκο στο Λατίφι Αμαλιάδας. Ο δρόμος έκλεισε για περίπου δύο ώρες και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν μέσω των παρακαμπτήριων οδών. Κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη (1/2), στον Πύργο, για τους δασικούς χάρτες. Αγρότες καλούνται, στις 11 το πρωί, να βρίσκονται στην πλατεία του ΟΤΕ στον Πύργο για να γίνει η διαμαρτυρία και μετά θα μεταβούν στο μπλόκο στο Λατίφι, προκειμένου να γίνει εκ νέου αποκλεισμός της εθνικής οδού.
 
Μεσσηνία

Την κλιμάκωση του αγώνα τους σχεδιάζουν οι αγρότες της Μεσσηνίας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να υπάρξει ένα κοινό μπλόκο στο Νομό με τη συμμετοχή όλων των αγροτών της Μεσσηνίας. Προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος αναμένεται το ερχόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξουν οι σχετικές συνεννοήσεις μεταξύ των αγροτικών συλλόγων που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Άργος
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας (30/1), στην εφορία Ναυπλίου, μικρομεσαίοι αγρότες από το μπλόκο της γέφυρας Ινάχου στην Αργολίδα. Στη διάρκεια της διαμαρτυρίας, οι αγρότες ενημέρωσαν τον κόσμο για το αίτημά τους αλλά και για τις κινητοποιήσεις τους. Την Τετάρτη (1/2) το πρωί οι αγρότες θα κάνουν περιοδεία με τους συνταξιούχους του ΟΓΑ στο κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Άργος. Παράλληλα συνεχίζονται οι περιοδείες στα χωριά με στόχο την ενίσχυση του μπλόκου.

Προ των πυλών το συλλαλητήριο στη Zootechnia

Να σημειωθεί ότι πλησιάζει και η ημέρα έναρξης της έκθεσης «Zootechnia» στη Θεσσαλονίκη (Πέμπτη 2/2) όπου η Πανελλήνια Συντονιστική Αγροτών και Κτηνοτρόφων, απέχοντας από το κλείσιμο των δρόμων, ετοιμάζει δυναμικό συλλαλητήριο.

πηγη:www.agrotypos.gr