ΦΥΤΟ ΠΑΟΥΛΟΒΝΙΑΣ...ΜΙΑ ΔΑΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ!




Η παουλόβνια είναι ένα δένδρο φυλλοβόλο, το οποίο αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα και ελάχιστη φροντίδα, ενώ δεν απαιτείται μεγάλη αρχική επένδυση για την εγκατάστασή της.Η τιμή του ξύλου της παουλόβνιας είναι ανάλογη με την ποιότητά του. Η τιμή του ξύλου, προελεύσεως Κίνας είναι 350 δολάρια το κυβικό μέτρο στην κατηγορία (Ε) και 550 δολάρια το κυβικό μέτρο στην κατηγορία (Α1). Το ξύλο ανωτέρας ποιότητας που προέρχεται από την Αυστραλία κοστίζει 2.000 δολάρια το κυβικό μέτρο. Η τιμή του ξύλου του συνήθως είναι παρόμοια με εκείνη του ξύλου της μαύρης καρυδιάς.

 Για να επιτευχθεί μέγιστη απόδοση στην καλλιέργεια θα πρέπει να παρέχουμε το κατάλληλο περιβάλλον στα δέντρα paulownia.
Το paulownia (ανάλογα με το είδος) μπορεί να αναπτυχθεί με επιτυχία σε ένα ευρύ φάσμα κλιματικών ζωνών με θερμοκρασίες από -25 έως 45 βαθμούς κελσίου. Μέγιστη απόδοση έχει σε περιοχές με ζεστό εύκρατο και τροπικό κλίμα. Είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο που θέλει υψηλή ηλιακή ακτινοβολία κατά την διάρκεια τις ανάπτυξής του. Σε περιοχές με βαρύ παρατεταμένο χειμώνα το δέντρο μπορεί να αντέξει αλλά μειώνεται η ανάπτυξη του. Το ίδιο συμβαίνει και σε υψόμετρο που υπερβαίνει τα 1200 μέτρα. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξή του είναι ο δυνατός άνεμος από τον οποίο πρέπει να προφυλάξουμε το δέντρο τα πρώτα δύο χρόνια χρησιμοποιώντας πασσάλους και να μην ποτίζουμε τις μέρες με πολύ αέρα. Στην Ελλάδα όπου έχουμε υψηλή ηλιακή ακτινοβολία κατά την διάρκεια της Άνοιξης και του καλοκαιριού το paulownia έχει δυνατότητα για μέγιστη απόδοση.Ο σχεδιασμός της φύτευσης εξαρτάτε από την χρήση της καλλιέργειας που θα κάνουμε. Για να παράγουμε τεχνικό ξύλο πρέπει να περάσουν 8 με 10 χρόνια και το δέντρο σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ένα σχέδιο φύτευσης 4Χ4μ ή4Χ5μ ή 5Χ5μ.Σε ένα στρέμμα φυτεύουμε δηλαδή 62 ή 50 ή 40 δέντρα. Για την παραγωγή βιομάζας η κοπή των δέντρων γίνετε κάθε 2 με 3 χρόνια και οι αποστάσεις φύτευσης είναι 2Χ1μ ή 2Χ2μ ή 2Χ3μ σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε αντίστοιχα 500 ή 250 ή 166 δέντρα ανά στρέμμα.
Οι τρύπες που θα σκάψουμε πρέπει να έχουν βάθος από 0,60 έως 1 μέτρο και 60 εκατοστά περίπου διάμετρο.
Το paulownia είναι ένα ελαφρύ αλλά και αρκετά σκληρό ξύλο έχει χαρακτηρίστηκα (τα αναφέρουμε και στο sait ) που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα. Στην παγκόσμια αγορά της ξυλείας έχει θέση και μέλλον. Για υπολογίσουμε το οικονομικό όφελος που θα έχουμε παίρνουμε παραδείγματα από χώρες της Ευρώπης αφού στην Ελλάδα δεν το είχαμε καλλιεργήσει . Οι τιμές αγοράς του ξύλου ποικίλουν ανάλογα με την ποιότητα, ξεκινούν από τα 300 ευρώ και φτάνουν τα 1500 ευρώ το κυβικό μέτρο. Το κάθε δέντρο παράγει 1 κυβικό μέτρο ξυλείας σε μόλις 8 με 10 χρόνια. Σε έκταση ενός στρέμματος φυτεύουμε 65 δέντρα όπου αν τα υπολογίσουμε με την κατώτατη τιμή 65 Χ 300 = 19500 ευρώ κάθε 8 με 10 χρόνια τουλάχιστον. Πιστεύουμε πως είναι πολύ καλή επένδυση που δεν απαιτεί μεγάλο κεφάλαιο.

http://www.paulownia.com.gr