Yara και CF συζητούν για συγχώνευση-μαμούθ στα λιπάσματα

23/09/2014

Τσατσάκης Γιάννης
Σε συζητήσεις για μια συγχώνευση η οποία, εφόσον υλοποιηθεί, θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου «γίγαντα» στην παγκόσμια αγορά λιπασμάτων βρίσκονται η Yara και η CF Industries.

Όπως μεταδίδει το Reuters, την είδηση επιβεβαίωσε η ίδια η νορβηγική εταιρεία τονίζοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο και δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα οδηγήσουν σε κάποια συναλλαγή». Ωστόσο, η είδηση έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον της αγοράς και είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Τρίτης 23 Σεπτεμβρίου η μετοχή της Yara International ενισχυόταν έως και 8,6%,
Η Yara έχει κεφαλαιοποίηση 14,8 δισ. δολαρίων και, όπως είναι γνωστό, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής νιτρικών λιπασμάτων στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνει τις προσπάθειες ανάπτυξής της στις περιοχές της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής.
Η CF Ιndustries, με έδρα το Σικάγο, έχει κεφαλαιοποίηση 12,7 δισ. δολαρίων με τις περισσότερες παραγωγικές της μονάδες να βρίσκονται στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία, το Τρινιντάτ κ.α.
Με βάση τους αριθμούς αυτούς οι αναλυτές κάνουν λόγο ήδη για ένα «γάμο μεταξύ ίσων» ενδεχόμενη συγχώνευση των οποίων θα δώσει ένα όμιλο με αξία αγορας 27,5 δισ. δολαρίων. Πολύ κοντά δηλαδή στα 28,9 δισ. δολάρια της Potash Corporation που είναι και η μεγαλύτερη, με όρους κεφαλαιοποίησης, επιχείρηση του κλάδου.
Βεβαίως οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει να έχει τη συναίνεση της νορβηγικής κυβέρνησης (και, πιθανότατα, να περάσει από το κοινοβούλιο της χώρας) η οποία κατέχει το 36,2 των μετοχών ενώ επιπλέον 5% κατέχει το κρατικό συνταξιοδοτικό fund Folketrygdfondet.
H νορβηγική κυβέρνηση ξεκαθάρισε τον περασμένο Ιούλιο ότι δε σκοπεύει να μειώσει το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Yara κάτω από το 34%.
Γιάννης Τσατσάκης  
 Πηγή: www.agronews.gr