Παράταση προθεσμίας πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών έδωσε ο ΟΓΑ

 1-12-2014


Με απόφαση του διοικητή του ΟΓΑ κ. Ξενοφώντα Βεργίνη, παρατείνεται η προθεσμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς καμία επιβάρυνση, μέχρι και τη Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014,
προκειμένου όλοι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των οφειλών. Όσον αφορά τη ρύθμιση μέχρι και 100 δόσεων για τις ασφαλιστικές εισφορές, αν και ψηφίστηκε στη Βουλή η σχετική νομοθεσία ακόμη η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) δεν μπορεί να υποστηρίξει το μηχανογραφικό σύστημα του Ταμείου, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να μην μπορεί να δέχεται αιτήσεις από τους ασφαλισμένους, αναφέρει η διοίκηση του ΟΓΑ.
Να σημειωθεί ότι την παράταση είχαν ζητήσει με ερωτήσεις τους στη Βουλή και αρκετοί βουλευτές, υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμα καταβολής των εισφορών, έδινε στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ τη δυνατότητα να ικανοποιούν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, αφού πρώτα είχαν πληρωθεί από εμπόρους και συνεταιρισμούς για την αγροτική και κτηνοτροφική τους παραγωγή.

Αναφερόμενος στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, ο Υποδιοικητής του ΟΓΑ, κ. Κανέλλος Τούντας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η παράταση που δόθηκε ήταν για να μπορούν οι αγρότες να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Είχε δοθεί μια πρώτη παράταση μέχρι τις 28/11. Επειδή όμως καθυστέρησαν να αποσταλούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει στη δεύτερη παράταση για να μπορούν οι αγρότες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Αναφερόμενος στη ρύθμιση μέχρι και 100 δόσεις των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, ο κ. Κανέλλος Τούντας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη το ηλεκτρονικό σύστημα δεν έχει προετοιμαστεί για να μπορέσει να δεχτεί τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Εκτιμώ ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμο για να δεχτεί τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων του ΟΓΑ. Το σύνολο των οφειλετών προς τον ΟΓΑ ανέρχεται σε περίπου 248.000, από τους οποίους περίπου 150.000 αγρότες είναι μικροφειλέτες, ενώ το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται σε περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr