Τα προβλήματα των νέων αγροτών στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

14.12.2015 

Τα προβλήματα των νέων αγροτών στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.
Η διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων αγροτών σε γη και πιστώσεις, μέσω μέτρων δημόσιας στήριξης, είναι στα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. που συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 14 και αύριο Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.
Αναλυτικότερα, ο προεδρεύων υπουργός Γεωργίας, Αμπελουργίας και Προστασίας των Καταναλωτών, του Λουξεμβούργου, κ. Fernand Etgen, θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την έκβαση σχετικού σεμιναρίου που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Γεωργών (CEJA) με τίτλο «Ενδυνάμωση των νέων γεωργών - ένας πυλώνας της Ευρώπης 2050», το οποίο πραγματοποιήθηκε από 1έως 3 Ιουλίου στο Έττελμπρουκ.

Κατά την διάρκεια της εν λόγω συνάντησης, εκπρόσωποι οργανώσεων μελών του CEJA και νέοι αγρότες του Λουξεμβούργου αντάλλαξαν απόψεις και κατέληξαν στα προαναφερθέντα αιτήματα, καθώς και στον περιορισμό των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων. Συζητήθηκαν, επίσης, οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι για την γεωργία στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης καθώς και η γεωργική πολιτική της Ε.Ε. έως το 2030.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου αφορούν τα εξής:
-Το Συμβούλιο θα επιδιώξει να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων του 2016 για τα κράτη μέλη στα ενωσιακά ύδατα και, για τα ενωσιακά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα. Οι υπουργοί θα αποφασίσουν σχετικά με τις μέγιστες ποσότητες ιχθύων από συγκεκριμένα αποθέματα που μπορούν να αλιευθούν στα ύδατα αυτά (συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC)), καθώς και σχετικά με τα όρια της αλιευτικής προσπάθειας (αριθμός ημερών στη θάλασσα) για σκάφη της ΕΕ στον Ατλαντικό, τη Βόρεια Θάλασσα και για διεθνείς αλιείες στις οποίες συμμετέχουν σκάφη της ΕΕ.
-Οι υπουργοί αναμένεται επίσης να αποφασίσουν σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2016 στον Εύξεινο Πόντο, που αφορούν κυρίως το καλκάνι και την παπαλίνα και ρυθμίζονται σε ετήσια βάση.
-Οι υπουργοί θα προβούν σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη βιώσιμη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία στη βιοοικονομία.
-Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί εξάλλου από την Προεδρία σχετικά με την πορεία των εργασιών όσον αφορά τις προτάσεις για την παροχή φρούτων, λαχανικών, μπανανών και γάλακτος στα σχολεία.

πηγη:www.paseges.gr