Θέμα ημερών η πληρωμή στα τεύτλα, λέει η ΕΒΖ

 29/02/2016

Λιάμης Λεωνίδας
Θέµα ηµερών φαίνεται να θεωρεί το χρόνο αποπληρωµής των τευτλοπαραγωγών ο νέος πρόεδρος της ΕΒΖ ΑΕ, Γιώργος Λάµτζας,
όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Μάλιστα, σύµφωνα µε την διοίκηση αυτό τοποθετείται αµέσως µετά την έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου που έχει κατατεθεί στην Τράπεζα Πειραιώς, µε την οποία οι διαπραγµατεύσεις εντείνονται προκειµένου να εισρεύσει ρευστότητα τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ που θα επιτρέψει την εξόφληση του 80% των εναποµεινασών οφειλών.
Στο µεταξύ, η αβεβαιότητα ως προς το πότε θα πληρωθούν οι παραγωγοί, ωστόσο, φαίνεται πως έχει επηρεάσει το ενδιαφέρον. Μέχρι στιγµής στα παραγωγικά κέντρα γύρω από το Πλατύ έχουν σπαρθεί 15.000 στρέµµατα, όταν το ελάχιστο που έχει ζητήσει η ΕΒΖ ΑΕ είναι τα 65.000. Και αν ισχύει η πληροφορία που θέλει τον κ. Λάµτζα να έχει πει στους παραγωγούς ότι σε περίπτωση που τα στρέµµατα είναι λιγότερα από αυτό το όριο, θα τα αγοράσει µεν, αλλά θα είναι η τελευταία χρονιά που το εργοστάσιο θα παραµείνει ενεργό, τότε τα πράγµατα καθίστανται ακόµη πιο δυσοίωνα. Βέβαια χρόνος υπάρχει, οι καιρικές συνθήκες θεωρούνται ιδανικές φέτος για τη σπορά (σ. σ. οι παραγωγοί λένε πως η προετοιµασία ήταν εξαιρετική και τα χωράφια έχουν γίνει… ζάχαρη) και µε δεδοµένο ότι η συνδεδεµένη –σύµφωνα µε όσα τονίστηκαν στους παραγωγούς από στελέχη της ΕΒΖ (σύσκεψη Πλατύ) για το 2016 θα είναι ίσως και 72 ευρώ/στρέµµα, εάν οι εκτάσεις δεν υπερβούν τα 100.000 στρµ., µπορούν έγκαιρα να καλυφθούν οι απαιτήσεις της βιοµηχανίας.Θα επιστρέψουν χρήµατα

Προς την κατεύθυνση της αύξησης των στρεµµάτων, λειτουργεί και η προειδοποίηση, που έχει αρχίσει σιγά – σιγά να κοινοποιείται από τις ∆ΑΟΚ προς τους παραγωγούς, ότι φέτος δεν πρόκειται να ισχύσει «η ανωτέρα βία» για όσους είναι ενταγµένοι στην Ολοκληρωµένη, που σηµαίνει πως αν δεν καλλιεργήσουν θα κληθούν να επιστρέψουν χρήµατα.
Και µέσα σ’ αυτά, πληροφορίες της Agrenda, αναφέρουν πως στα χέρια της διοίκησης της ΕΒΖ έχει φτάσει οικονοµική πρόταση εξαγοράς των δύο εργοστασίων που διαθέτει στην Σερβία, από ντόπιο ενδιαφερόµενο, η οποία, ωστόσο, έχει απορριφθεί, καθώς θεωρείται υποτιµητική για την αξία των περιουσιακών στοιχείων της ζαχαροβιοµηχανίας. 
 
πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου