Προβληματική η προκαταβολή τσεκ 2016

07/11/2016

Μπίκας Αλέξανδρος
Πόνεσε το κριτήριο του «ενεργού γεωργού» που στάθηκε αφορµή για την µη πληρωµή της πρώτης δόσης του τσεκ σε 1.569 αγρότες,
σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda. Με δεδοµένο ότι η υπόθεση αφορά πιστοποιηµένους εδώ και χρόνια αγρότες µε µεγάλες µάλιστα εκµεταλλεύσεις και µε γερά δικαιώµατα, το όλο θέµα δηµιουργεί εύλογες υποψίες.
Ένας στους δέκα απλήρωτος, ξαφνικά θέμα μη ενεργών ακόμα και για μεγαλοαγρότες. Άλλη δισκέτα, με νέα επεξεργασία από το υπουργείο Οικονομικών, θα στείλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για να πληρωθούν Δεκέμβριο οι κομμένοι.

Σύµφωνα µε επίσηµη παραδοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ οι απλήρωτοι αγρότες αυτή τη φορά ανήλθαν σε 76.456 άτοµα.
Αν και η συντριπτική πλειοψηφία (65.203), αφορά δικαιούχους ποσών κάτω των 250 ευρώ συνολικά, ιδιαίτερο προβληµατισµό προκαλούν οι υπόλοιπες περιπτώσεις.

Μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι ο αποχαρακτηρισµός 1.569 «ενεργών» γεωργών, µέσα στους οποίους θεωρείται πιθανό, να συµπεριελήφθησαν αρκετοί παραδοσιακοί παραγωγοί, αλλά και οι περιπτώσεις 1.708 κοµµένων λόγω µη ταυτοποίησης των στοιχείων τους µε το TAXIS.

Μεγάλα παράπονα εξέφρασαν µιλώντας στην Agrenda δεκάδες παραγωγοί που δεν πήραν ούτε σεντ επιδότησης, λόγω λαθών στην τηλεπισκόπηση, ενώ «βράζει» στην κυριολεξία η ύπαιθρος, για τις κάθε είδους παρακρατήσεις στο τσεκ, κατά κύριο λόγο από το δηµόσιο και τις εµπορικές τράπεζες.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ:

Με βάση τη νέα ΚAΠ, όπως αυτή εξειδικεύεται στην κοινοτική και την εθνική νοµοθεσία, οι συνολικές άµεσες ενισχύσεις που θα πληρωθούν στους έλληνες αγρότες για το 2016 ανέρχονται σε 1.899.160.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, 1.182.879.000 ευρώ προορίζονται για τη βασική  ενίσχυση, 569.748.000 ευρώ για το πρασίνισµα, 37.983.000 Ευρώ για τους νέους σε ηλικία αγρότες (κάτω των 40 ετών) και 148.432.000 ευρώ για τις συνδεδεµένες.
Η πληρωµή της προκαταβολής βασικής ενίσχυσης, την 27/10, ανήλθε σε 770.000.000 ευρώ για 567.000 δικαιούχους και αφορά στο 70% περίπου της βασικής ενίσχυσης. Το εν λόγω ποσό αποτελεί το 98% της δικαιούµενης ενίσχυσης. Σηµειώνεται ότι Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2016 υπέβαλλαν περίπου 690.000 παραγωγοί, εκ των οποίων δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης είναι 638.000. Κατά τον διασταυρωτικό έλεγχο, που λαµβάνει χώρα κατά την επεξεργασία χορήγησης προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης  έτους 2016, εντοπίστηκαν ευρήµατα που επηρέασαν µερικά ή ολικά την πληρωµή των δικαιούχων.
Τα ευρήµατα ενδεικτικά αφορούν:
1. Παραγωγούς (1.569) που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού. Για τον έλεγχο χρησιµοποιούνται τόσο τα δικαιούµενα ποσά των άµεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2015, όσο και τα οικονοµικά τους στοιχεία του φορολογικού έτους 2015. Ο έλεγχος διενεργείται από την ΓΓ∆Ε του υπουργείου Οικονοµικών.
2.  Παραγωγούς (981) που εκκρεµεί το αποτέλεσµα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήµατος από το υπουργείο Οικονοµικών.
3.  Παραγωγούς (727) που τα προσωπικά τους στοιχεία όπως δηλώθηκαν στην ΕΑΕ 2016, δεν ταυτοποιήθηκαν µε τα στοιχεία από τη ΓΓ∆Ε του υπουργείου Οικονοµικών.
4.  Παραγωγούς (5.753) που εκκρεµεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων µεταβίβασης δικαιωµάτων από κληρονοµιά. Ο συνολικός αριθµός των αιτήσεων µεταβίβασης δικαιωµάτων ανήλθε στις 40.476.
5.  Παραγωγούς (65.203) µε δικαιούµενο ποσό βασικής ενίσχυσης µικρότερο των 250 ευρώ και εφόσον µετά τον υπολογισµό του συνολικού τους ποσού είναι µεγαλύτερο των 250 ευρώ θα πληρωθούν στην εκκαθάριση.
6.  Παραγωγούς (1.009) που δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του  τραπεζικού λογαριασµού που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης µε το τραπεζικό ίδρυµα.
7.      Παραγωγούς (1.232) που µετά από ελέγχους, λόγω µεγάλης απόκλισης µεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων στοιχείων κρίθηκαν µη δικαιούχοι.



Τα λάθη τηλεπισκόπησης χτύπησαν και τις πληρωµές της βασικής

Ένα µεγάλο ποσοστό παραγωγών που δεν πληρώθηκαν ούτε σεντ από το φετινό τσεκ αφορά κοµµένους της τηλεπισκόπησης προηγούµενων ετών. Εκατοντάδες ήταν τα τηλέφωνα αγανακτισµένων στην Agrenda από διάφορες περιοχές. Βαµβακοπαραγωγοί από χωριά της Καρδίτσας, για παράδειγµα, ενηµερώθηκαν πως έµειναν εκτός, γιατί είχαν προβλήµατα µε την τηλεπισκόπηση. Πολύς κόσµος, εξ αυτών, είχαν πληρωθεί καθυστερηµένα και το τσεκ του 2015, µόλις τις πρώτες ηµέρες του Οκτωβρίου του 2016. Πολλά κρούσµατα µη πληρωµής της βασικής σε αγρότες, διαπιστώθηκαν στις περιοχές Λόφος, Μηλιά και Μοσχοχώρι Πιερίας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Οµάδας Καπνού, Βαγγ. Γιαννώτας «µόνον στον Λόφο το ποσοστό των προβληµάτων φτάνει στο 20% των αγροτών».
Η µη πληρωµή και εδώ οφείλεται στον «τυφλό» δορυφόρο.

Αλλαγή δισκέτας για να σωθεί η εξισωτική
Σφοδρή κριτική στα υπουργεία Οικονοµικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για το χειρισµούς τους εξαπέλυσε ο βουλευτής Ηρακλείου της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου. Έθεσε ακόµη µια πτυχή, ζητώντας άµεσα να γίνει επικαιροποίηση του λανθασµένου αρχείου που έκοψε κόσµο, ώστε να µην υπάρξει πρόβληµα ενόψει πληρωµών εξισωτικής του 2016. Προσπαθώντας να ερµηνεύσει τις αστοχίες είπε πως: «αρκετοί, αν και υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις και είναι καθ’ όλα νόµιµοι, τα ΑΦΜ τους εστάλησαν από το Οικονοµικών ως «κενά», µε αποτέλεσµα ο ΟΠΕΚΕΠΕ να µην προχωρήσει σε πληρωµή, καθώς δεν φαίνονται αγρότες».

Ενεργός αγρότης µε ανενεργό πορτοφόλι

Για προχειρότητα και λάθη άνευ προηγουµένου, µε παρακρατήσεις ακόµα και για ρυθµισµένα στην εφορία χρέη, εγκάλεσε την κυβέρνηση και το αρµόδιο υπουργείο η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη. «Φαίνεται ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ξεπέρασε και τον δαίµονα του τυπογραφείου, µε αποτέλεσµα σηµαντικός αριθµός αγροτών να εµφανίζεται ανεξήγητα ανενεργός στα µητρώα του ΟΠΕΚΕΠΕ και να µην εισπράξει ούτε ένα ευρώ», δήλωσε. Παράλληλα, έκρουσε καµπανάκι συνολικά για τον κλάδο, καθώς όπως είπε «κινδυνεύει στο σύνολό του να γίνει ανενεργός».

Κανένα χέρι στις αγροτικές επιδοτήσεις

«∆εν επιτρέπεται να µπαίνει χέρι στις αγροτικές επιδοτήσεις από όποιον θέλει», τόνισε, µε αφορµή τα προβλήµατα που παρατηρήθηκαν στην πληρωµή του τσεκ,
ο βουλευτής Σερρών της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης. Αναφερθείς στις περιπτώσεις µη καταβολής ενισχύσεων ο βουλευτής αναρωτήθηκε: «Αλήθεια τι γίνεται µε τις µεταβιβάσεις; Με τα Ειδικά ∆ικαιώµατα; Όπως επίσης και µε ενεργούς αγρότες που τους εµφανίζονται µηδενικά δικαιώµατα;». Ο Μιχάλης Τζελέπης έκανε λόγο για «επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης», τα οποία πρέπει να σταµατήσουν εδώ και τώρα.

Γλίτωσαν προς το παρόν οι του πακέτου Χατζηγάκη
Ο φόβος του πολιτικού κόστους τόσο για τον ίδιο το Βαγγέλη Αποστόλου, όσο και συνολικά την κυβέρνηση φαίνεται πως λειτούργησε προστατευτικά, ώστε να µην παρακρατηθούν χρήµατα του τσεκ από παραγωγούς που είχαν πάρει ενισχύσεις από το πακέτο «Χατζηγάκη». Θυµίζουµε πως µόλις τον περασµένο Ιούνιο, ο πολιτικός προϊστάµενος της πλατείας Βάθη, είχε προαναγγείλει µια πρώτη… λυπητερή για 12.000 αγρότες, που εισέπραξαν αποζηµιώσεις το 2008-2009.
Οι πρώτες επιστροφές, έλεγε τότε ο υπουργός, θ’ αφορούν όσους έλαβαν ποσά άνω των 5.000 ευρώ, ενώ συνολικά η πρώτη δόση προς το ελληνικό δηµόσιο θα αγγίξει τα 40 εκατ. ευρώ.
Από την ανάκτηση, επρόκειτο να εξαιρεθούν µόνο 48.000 παραγωγοί που απεβίωσαν, αν και δεν αποκλείεται τα ποσά αυτά να κληθούν να επιστρέψουν, οι υπόλοιποι εν ζωή αγρότες. Πλέον, υπό εξέταση παραµένει ο τρόπος ανάκτησης, καθώς υπάρχει περίπτωση τα ποσά αυτά, να κληθούν να επιστρέψουν οι αγρότες τµηµατικά - ενδεχοµένως και σε δόσεις, µε ατοµικές ειδοποιήσεις.

πηγη:www.agronews.gr